Zde může být vaše reklama.

Sculpture line Nenažranec "zaparkoval" v Jungmannově ulici v Olomouci

Nenažranec  "zaparkoval" v Jungmannově ulici v Olomouci
Nenažranec varuje před cukrem

foto: Radim Schubert

17. 08. 2020 - 08:05

V olomouckých ulicích přibyla v rámci festivalu SCULPTURE LINE další socha. Tentokrát ji najdete v Jungmannově ulici před budovou Telegraph Gallery.

Socha s názvem Nenažranec pochází z cyklu FAT slovenského sochaře Andreje Margoče. Celý cyklus je věnován autorovu boji proti nenápadnému a tichému zabijákovi - cukru, který jemu a milionům lidí na celém světě velmi ubližuje. Velikost jazyka znázorňuje obrovskou chuť na sladké podpořenou výrazně růžovou a neodolatelnou barvou koláčů. Tímto způsobem se autor sám pokouší skoncovat se závislostí a poukazuje na společenský problém a potřebu boje s touto smrtelnou nástrahou.

Andrej Margoč je absolvent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (2003), který má za sebou vícero úspěšných samostatných i kolektivních výstav doma i v zahraničí. Je nesporně jednou z nejvýraznějších postav sochařství své generace, přínos a význam jeho tvorby začíná být stále více rozpoznáván, a to nejen soukromými sběrateli, ale i na úrovni předních galerií. Autor žije a tvoří v Bratislavě.

Záměrem expozicí při festivalu Sculpture Line je ozvláštnit a obohatit veřejný prostor, nabídnout nový pohled na Olomouc i na samotná umělecká díla, a to jak obyvatelům, tak i návštěvníkům města. Kromě Nenažrace od Andreje Margoče najdou lidé v ulicích Stvůru Jana Dostála, sousoší Original Sin od Liu Ruowanga, Chobotnici Viktora Paluše a konečně také dílo Avarice od sochaře Maurice Mosera.

Další články