Zde může být vaše reklama.

Neodpalujte ohňostroje v blízkosti zahrady, žádá olomoucká zoo

Neodpalujte ohňostroje v blízkosti zahrady, žádá olomoucká zoo

foto: Lukáš Blokša

28. 12. 2021 - 11:10

Olomoucká zoologická zahrada na Svatém Kopečku také letos žádá všechny nadšence do ohňostrojů i pyromany z přilehlého okolí, aby zvážili, zda je nezbytné odpalovat petardy a velké ohňostroje v blízkosti zahrady, ve které žijí zvířata. A ta mohou právě během vybuchujících veselic zásadně strádat.

„Jsem rád, že se najdou lidé, kteří za ta léta berou zoo jako součást svého života, přistupují ke zvířatům v ní podobně jako ke svým vlastním a ohňostrojům se je snaží nevystavovat,“ komentuje ředitel zoo Radomír Habáň.

"Zvířecí smysly jsou podstatně citlivější než ty lidské. Představme si, že vše, co slyšíme my, slyší zvířata až 50 x intenzivněji," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Zvuky ohňostrojů se tak pro ně mohou měnit v nekonečné peklo, které provází zmatenost, neklid, dezorientace.

Ohňostroj může třeba i zabíjet

Šok z takto markantních zvuků, může způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky i ostatní zvířata. Navíc, pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, u nich může dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání.

"Je potřeba si zcela nesobecky uvědomit, že něčí radost může znamenat něčí strach. Děkujeme za vaši ohleduplnost a za to, že se s ohňostrojem odeberete do vzdálenosti, která zvířatům umožní prožít i konec
roku tak, jak potřebují," dodala Gronská.

Další články