Zde může být vaše reklama.

Neodpalujte ohňostroje v blízkosti zoo, prosí pracovníci zahrady

Neodpalujte ohňostroje v blízkosti zoo, prosí pracovníci zahrady
Žirafy v olomoucké zoologické zahradě

foto: Archiv

29. 12. 2020 - 09:37

Také letos se Zoo Olomouc obrací na všechny nadšence do ohňostrojů z okolí zahrady, aby zvážili odpalování petard a velkých ohňostrojů. Je to hlavně proto, že zvířata, která v zoologické zahradě žijí, mohou kvůli podobným lidským radovánkám strádat.

„Jsem rád, že se najdou lidé, kteří za ta léta berou zoo jako součást svého života, přistupují ke zvířatům v ní podobně jako ke svým vlastním a ohňostrojům se je snaží nevystavovat,“ okomentoval situaci ředitel zahrady Radomír Habáň.

Zvířecí smysly jsou podstatně citlivější než ty lidské. Představme si, že vše, co slyšíme my, slyší zvířata až padesátkrát intenzivněji. Zvuky ohňostrojů se tak pro ně mohou měnit v nekonečné peklo, které provází zmatenost, neklid, dezorientace.

Šok z takto markantních zvuků, může způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky i ostatní zvířata. Navíc, pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, u nich může dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání.

"Je potřeba si zcela nesobecky uvědomit, že něčí radost může znamenat něčí strach. Děkujeme za vaši ohleduplnost a za to, že se s ohňostrojem odeberete do vzdálenosti, která zvířatům umožní prožít i konec roku tak, jak potřebují," uvedla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Další články