Zde může být vaše reklama.

TISÍCE DLUŽNÍKŮ Nezapomněli jste zaplatit za odpad? 20 000 Olomoučanů ano!

Nezapomněli jste zaplatit za odpad? 20 000 Olomoučanů ano!

foto: Pixabay

16. 08. 2023 - 15:37

Olomouc - Nejste jedním z nich? Přes 20 tisíc občanů města ještě nezaplatilo poplatek za odvoz odpadu. A to přesto, že jsou dva měsíce po termínu. Bohužel nežijí v Mostě nebo Kralupech nad Vltavou, kde lidé za odpad neplatí. Radnice neplatiče dvakrát upozorní, a když se nic neděje, může je poslat do péče exekutorů.

 

„V letošním roce dluží poplatek za svoz odpadu 20 216 poplatníků celkového počtu 108 750 občanů s povinností zaplatit,“ upozornila mluvčí magistrátu Jana Doleželová. Termín pro platbu přitom vypršel 31. května. Lépe na tom nejsou ani majitelé psů. Z 5920 evidovaných jich nezaplatilo 1924, přitom deadline byl 15. března. Za odpady dluží lidé 71,4 milionu korun, za psy 2,4 milionu korun. Všechna čísla jsou z konce minulého měsíce.  

A městu nevadí, že na něj pětina obyvatel s poplatky kašle? To jistě ne. „Po splatnosti jsou hříšníci upozorněni telefonicky nebo e-mailem, že mají u radnice dluh. Pokud ani poté nedojde k úhradě, pošleme jim takzvané vyrozumění o výši nedoplatku,“ řekla mluvčí. Drtivá většina dlužníků poté zaplatí, zbytek čekají nepříjemnosti s exekutory. V posledních pěti letech předala radnice vymahačům dluhů v průměru 630 případů ročně, nejvíc exekucí bylo v roce 2019, přes 1100.

Poplatek za komunální odpad letos stejně jako v předchozím roce činí 804 korun a vztahuje se na občany s trvalým bydlištěm v Olomouci. Povinnost zaplatit poplatek za odpad má také každý vlastník nemovité věci, tedy bytu, rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci. Poplatek za psa město stanovilo tak, že mazlíčci bydlící v rodinných domech to mají za 200 korun, ti co žijí v bytech za rovnou tisícovku. Do městské kasy přiteklo jen loni za odpady ... a psy ...

Pro poplatek za odpad existuje řada výjimek či slev, například pro děti, seniory, lidi v chráněném bydlení, vězně, vysokoškoláky ubytované na kolejích atd. Nižší poplatky za psa platí rovněž senioři, majitelé služebních psů nebo ti, co si vzali zvíře z městského útulku. Poplatky mohou občané uhradit na pokladně magistrátu hotově či kartou. Dalšími možnostmi jsou platba složenkou na poště, bezhotovostním převodem z účtu, nebo prostřednictvím Portálu Olomoučana.

Milostivé léto

Radní se 8. srpna rozhodli, že se Olomouc připojí k vládní iniciativě Milostivé léto, tak jako jiná města v Česku. Akce dává lidem, kteří uvízli v dluhové pasti kvůli nezaplacení místních poplatků, novou šanci. Základní princip Daňového a Pojistného milostivého léta 2023 je, že pokud člověk uhradí jistinu dluhu (původní dlužnou částku), stát mu odpustí penále, sankce, úroky, případně exekuční náklady. Jedinečná příležitost začala 1. července 2023 a končí 30. listopadu 2023. „V případě bagatelních pohledávek by mohlo jít cca o 2000 případů,“ říká mluvčí radnice Doleželová. Například v sousedním Přerově rada připojení k akci schválila. Nabídla tak šanci asi tisícovce dlužníků.

Další články