Zde může být vaše reklama.

Noclehárny praskají ve švech, Samaritán jede naplno

Noclehárny praskají ve švech, Samaritán jede naplno

foto: Charita Olomouc

31. 01. 2021 - 09:38

S příchodem nočních mrazů behem zimních měsíců praskají noclehárny, které slouží lidem bez domova, ve švech. Lidé bez domov mohou ve středisku Samaritán přespat na vypůjčené karimatce a mráz přečkat v teple

Možnost přečkat mrazivou noc v teple využije během zimy zhruba 20 lidí každý den. Vyšší je také poptávka po dekách a spacácích. Pracovníci centra vyrážejí do terénu k nemocným lidem.

Středisko se pohybuje na hraně kapacit

V době koronaviru se středisko Samaritán pohybuje na hraně kapacity nocleháren pro muže, a to z důvodu obsazení několika lůžek lidmi se zhoršeným zdravotním stavem.

Centrum poskytuje cestu do bezpečí

Typickým příkladem může být situace pana Radka, který se svou psychiatrickou diagnózou žil několik měsíců v odstaveném vagónu.

"Terénní pracovníci jej oslovili s nabídkou možnosti docházet na nízkoprahové denní centrum," prozradila v tiskové zprávě mluvčí charity Eva Štefková.

Pan Radek teď pravidelně využívá služby nočního centra.

Terénní pracovníci navštěvují i další klienty ve squatech, oslovují je na ulici, jsou k dispozici na kontaktních místech.

„Kdo se rozhodne zůstat v zimě ,venku', hledá různé cesty jak se zahřát, ohniště, kamínka, teplé deky, spacáky, stany, provizorní přístřešky, teplovodní potrubí. V terénu máme také jedno iglou,“ přibližuje koordinátor nízkoprahového denního centra a terénního programu Dominik Vágai.

Další články