Zde může být vaše reklama.

VELKÁ PROMĚNA Nová čtvrť propojí prostor před nádražím. Stavba začne už letos

Nová čtvrť propojí prostor před nádražím. Stavba začne už letos

foto: DRFG

03. 07. 2023 - 11:16

V Olomouci se chystá nový velký projekt a podle našich zpráv začne jeho stavba už letos. Jedná se o projekt Smetanka Park, který vyroste na ploše mezi hlavním nádražím a Smetanovou a Tovární ulicí. Ta je dnes z větší části brownfieldem a na to, že jde o jednu ze vstupních bran do města, nepůsobí příliš reprezentativním dojmem. Nový projekt znamená šanci to podstatně změnit.

Hodně pozornosti vzbudily už první zprávy o záměru vybudovat v blízkosti hlavního nádraží velký komplex budov s mixem rezidenčních, komerčních i administrativních funkcí. První dvě budovy komplexu, který chce v Olomouci vybudovat společnost DRFG, už dnes mají vydané stavební povolení a investor počítá s tím, že je začne letos stavět. Půjde o objekty, určené převážně k bydlení, výjimkou je suterén a první nadzemní podlaží, kde budou obchody a služby.

Ohlášená stavba domů je asi nejzajímavější informací pro jejich budoucí obyvatele a investory, kterých od nedávného zahájení možnosti rezervací stále přibývá. Celý projekt je ale hodně důležitý i pro ostatní Olomučany a návštěvníky města – změní totiž podobu lokality, s níž si Olomouc léta neví rady. Prostor mezi budovou hlavního nádraží a estakádou je totiž dnes minimálně využitý a dopravně značně chaotický. Nová stavba to změní.

Vzniknout zde má kvalitní koridor, který umožní chodcům standardní pohodlné napojení prostoru na nádraží, změní se i zázemí pro obyvatele okolních ulic a rovněž pro cestující, kteří zde pravidelně čekávají na některý z dálkových autobusových spojů. Dnes jsou totiž stanoviště dálkových linek umístěny fakticky uprostřed ničeho a se špatným napojením, v budoucnu budou součástí nové komunikační infrastruktury, a navíc získají zázemí v prostoru parteru nového komplexu. Pro silniční dopravu se plánuje napojení lokality prostřednictvím velkého kruhového objezdu pod tělesem dnešní estakády.

O stavbě a proměně lokality včetně dopravní infrastruktury probíhají intenzivní jednání na příslušných úřadech i se samosprávou. Definitivní řešení celého komplexu, tedy jeho pozdějších etap, má dnes ještě více pracovních variant. Výstavba projektu potrvá několik let a i s ohledem na nákladnost bude rozdělená do několika stavebních etap. Jisté je to, že ve finále zde bude několik různě vysokých budov. Objekt, který bude nejblíže rušné Tovární ulici, by měl nabízet zejména kancelářské prostory, domy, natočené směrem ke Smetanově ulici, pak poskytnou zájemcům byty.

Rezervace už nyní zajišťuje jako generální partner realitní společnost I.E.T. Reality, případně spolupracující realitky jako např. olomoucká realitní kancelář Metr2 Reality. V prvních dvou objektech jsou už dnes desítky rezervovaných bytů. Zájem o komerční prostory ve dvou nejnižších patrech už nyní převyšuje kapacitu těchto prostor. (red)

Další články