Zde může být vaše reklama.

BUDOUCNOST HOKEJE Nová hala nebo plecharéna? Rozhodnout mají tržní konzultace

Nová hala nebo plecharéna? Rozhodnout mají tržní konzultace

foto: Archiv

30. 10. 2023 - 17:06

Olomoucké zastupitelstvo dlouhé hodiny řešilo, jak přistoupit k nabídce soukromého investora na vybudování multifunkční haly ve Velkomoravské ulici. Po vypracování srovnávací analýzy i jejím dodatečném právním posouzení nakonec zastupitelé vybrali řešení: spustí takzvané tržní konzultace, během nichž soukromý investor detailně představí svou nabídku a město bude hledat optimální řešení i konkrétní podmínky případné spolupráce. Při naplnění představ města i soukromníka se tak může otevřít cesta k nové hale ve Velkomoravské ulici. Proces ale může dopadnout jinak. Ve hře je možnost, že se přihlásí další investor s jinou, výhodnější nabídkou.

Zastupitelé přijali celkem osmadvaceti hlasy usnesení, že ihned zahájí tržní konzultace, což jim také doporučovala nedávno zpracovaná analýza odborné právní kanceláře. Investor, kterým je společnost Redstone, už reagoval, že je připraven svůj projekt při tržních konzultacích znovu představit a hledat spolu s městem optimální řešení.

To ještě neznamená jistotu, že se začne stavět nová hala, protože nejprve musí být splněny podmínky návrhu Redstone a současně i představy vedení města. Přesto se teď jeví tato varianta jako pravděpodobnější než další alternativy, které byly v posledních týdnech skloňovány a diskutovány. Protinávrh usnesení, předložený hnutím ProOlomouc, aby se město zaměřilo na postupnou rekonstrukci a modernizaci dnešního zimního stadionu, nakonec ani nešel do hlasování. Žádný další protinávrh už předložen nebyl, ačkoliv architekt Robert Štefka po letech znovu představil původní návrh na vybudování víceúčelové haly v Hynaisově ulici, zvaný Ledová kostka. K jeho prezentaci ale žádné usnesení navrženo a tedy ani hlasováno nebylo.   

Zastupitelé v přijatém usnesení současně schválili možnost prověření případných dalších nabídek soukromého sektoru na stavbu nové haly nebo rekonstrukci starého zimního stadionu. Tato souběžná varianta platí do června 2024. Ke stejnému termínu má vedení města informovat zastupitele o výsledku tržních konzultací.

Další články