Zde může být vaše reklama.

Novoroční ohňostroj ani letos v Olomouci nebude

Novoroční ohňostroj ani letos v Olomouci nebude

foto: Olomouc.eu

29. 12. 2021 - 15:02

Nepříznivý vývoj epidemiologické situaci také tentokrát zapříčinil, že se na Nový rok neodehraje tradiční ohňostroj. Oslavy, které se v roce 2015 přesunuly ze silvestrovské půlnoci až na podvečer 1. ledna, byly vždy hojně navštěvované. Kvůli covidu se ale radnice, stejně jako před rokem, rozhodla akci odvolat.

"Bohužel jsme pořád ještě v situaci, kdy není moudré pořádat akce, na kterých se sejde velké množství lidí. Krizový štáb proto na svém posledním jednání před Vánocemi nedoporučil konání oslav nového roku v režii města," stojí ve vysvětlení na webu města.

Bujaré oslavy si přesto možná mnozí Olomoučané ujít nenechají, primátor města Miroslav Žbánek je však nabádá k ohleduplnosti.

„Přelom roku vždy bývá důvodem k velkým oslavám a já nám všem moc přeji, abychom skutečně měli co slavit a aby ten přicházející rok 2022 byl ve všech ohledech přívětivější než ty předchozí dva. Chci jen apelovat na všechny, kteří milují zábavní pyrotechniku, aby měli na paměti, že s námi v Olomouci žije přes šest tisíc psů a mnoho dalších domácích mazlíčků, pro které je silvestrovská půlnoc nadmíru stresující.“

Podobně na situaci každoročně reaguje zoologická zahrada na Svatém Kopečku, kde je vyhláškou zakázáno používání pyrotechniky. Výjimku z vyhlášky však má tato městská část právě během přelomu roku.

Olomoucká zahrada i proto žádá všechny, aby zvážili, zda je odpalování petard a velkých ohňostrojů v blízkosti zahrady, v níž žijí zvířata, která kvůli tomu mohou zásadně strádat, nezbytné.

„Jsem rád, že se najdou lidé, kteří za ta léta berou zoo jako součást svého života, přistupují ke zvířatům v ní podobně jako ke svým vlastním a ohňostrojům se je snaží nevystavovat,“ uvedl ředitel zoo Radomír Habáň.

Další články