Zde může být vaše reklama.

O co jde v kauze Vidkun?

O co jde v kauze Vidkun?

foto: Archiv

20. 02. 2020 - 12:00

O tom, že se po čtyřech letech vyšetřování dostala kauza Vidkun před olomoucký soud, jsme informovali, o co ale v celé kauze vlastně jde? Případ Vidkun odhaluje korupční vztahy, díky kterým měl policejní náměstek Kadlec získávat neveřejné informace o trestních řízeních a pravidelně je předávat podnikateli Kyselému.

Kromě toho se měli obvinění Kadlec a Petrůj pokusit ovlivnit průběh vyšetřování v případě dotačního podvodu jezdeckého areálu a v tzv. kauze Králík. V té Kadlec s Petrůjem usilovali o trestní stíhání podnikatele Jaroslava Králíka, přesto že měl být případ odložen. Kromě toho při vyšetřování případu Kadlec poskytoval informace podnikateli Kyselému.

Králík měl být stíhán ve věci podvodů při čerpání evropských dotací na stavbu kanalizace v Kostelci na Hané. Neveřejné informace měl Kadlec předávat Kyselému také při vyšetřování kvůli předraženému prodeji městského domu na tř. Svobody.

Stejného činu se měl Kadlec dopustit u vyšetřování zneužití krajských a městských dotací v HC Olomouc. A dokonce dvakrát měl Kadlec získávat interní policejní informace, když Finanční analytický úřad prověřoval firmu Vocabolario a Lukáše Brisudyho.

Znovu měl Kadlec využít svého postavení a získat informace pro Kyselého při vyšetřování zpronevěry Pavla Pospíšila, tehdejšího šéfa Městské policie ve Šternberku. A při vyšetřování obsáhlé kauzy týkajících se stamilionových zakázek v oblasti IT.

Další články