Zde může být vaše reklama.

O funkci rektora Univerzity Palackého usilují čtyři akademici

O funkci rektora Univerzity Palackého usilují čtyři akademici

foto: Archiv HV

07. 03. 2021 - 11:51

Čtyři akademici, kteří už na Univerzitě Palackého působí, se ucházejí o pozici rektora po odcházejícím Jaroslavu Millerovi, Ten svou rezignaci oznámil na jednání Akademického senátu Univerzity Palackého v půlce prosince. Seznam kandidátů je oficiální, posvětila ho volební komise akademického senátu a je veřejně dostupný na webu univerzity. O funkci se ucházejí čtyři profesoři z různých fakult. Jde o Martina Kudláčka z fakulty tělesné kultury, Jiřího Lacha z filozofické fakulty, Tomáše Opatrného z přírodovědecké fakulty a Martina Procházku z fakulty zdravotnických věd.

Každý z kandidátů tak pochází z jiné fakulty, co je naopak kromě toho, že jde ve všech čtyřech případech o profesory, spojuje, je to, že všichni za sebou mají zkušenost z působení ve vedoucích akademických funkcích v rámci olomoucké Univerzity Palackého. Dva přímo z rektorátu, dva na děkanátech svých fakult.
Martin Kudláček, jehož domovským pracovištěm je katedra aplikovaných pohybových aktivit, v současné době působí jako prorektor pro zahraniční vztahy. Zkušenost z celouniverzitního vedení má také Jiří Lach, který působí na pozici prorektora pro zahraniční vztahy. Zároveň byl tento vyučující z katedry politologie v letech 2010 až 2018, tedy dvě volební období, děkanem filozofické fakulty.

Další dva kandidáti mají s vedením univerzity zkušenost z fakultních orgánů. Tomáš Opatrný, který působí na katedře optiky, je v současné době předsedou senátu na přírodovědecké fakultě a v minulosti zastával pozici proděkana. Čtvrtým kandidátem na uvolněný post je pak současný děkan fakulty zdravotnických věd Martin Procházka, jehož působení je jinak spjakto s Ústavem porodní asistence na této fakultě, ale také s Ústavem lékařské genetiky na lékařské fakultě.

Kdy začne volební období nového rektora?

Současný rektor Jaroslav Miller se rozhodl na svou funkci rezignovat k poslednímu dubnu, svou rezignaci zdůvodnil tím, že se kolem vzniku nového vysokoškolského ústavu CATRIN objevila celá řada obstrukcí. Zároveň mu má vadit současný způsob chování v rámci akademické půdy, které podle něj se vznikem ústavu souvisí. Ve funkci rektora působí druhé funkční období, oproti klasickému čtyřletému cyklu opustí svůj post o rok dříve.

Nový rektor začne úřadovat 1. května 2021 a jeho funkční období skončí 30. dubna 2025. První, druhé i případné třetí kolo voleb proběhne 31. března na půdě Akademického senátu. Své volební teze, které budou veřejnosti k dispozici od 14. března, budou moct kandidáti obhájit 24. března na veřejné prezentaci v aule pedagogické fakulty.

Další články