Zde může být vaše reklama.

Obnovený vodopád v Bezručových sadech čekají první zkoušky

Obnovený vodopád v Bezručových sadech čekají první zkoušky

foto: Olomouc.eu

29. 07. 2021 - 08:36

Obnova vodopádu v Bezručových sadech se blíží do finiše. Hotová už je stavební část, téměř hotovo hlásí pracovníci také u technologií. Už příští týden by měla proběhnout první zkouška provozu. A pokud ta dopadne dobře, bude se hotový vodopád předávat do užívání 13. srpna.

 

Pozornému oku kolemjdoucích neunikne, že je hotová nádrž i jímka, téměř hotová je pak i technologie, která se skládá z armatur potrubí a čerpadla.

"Teď se buduje elektrická přípojka,“ uvedl technický náměstek Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Vodopád bude fungovat na principu vytlačování vody v podzemí umístěným čerpadlem skrze výtlačné potrubí. Nad skaliskem pak vyteče a bude stékat zpět dolů, do nádrže. Potrubí je momentálně na skále viditelné, dostat by ale mělo krycí nátěr, tak aby lépe splývalo se skálou, po které vede. Prostor nad nádrží obsadí kameny.

Po dokončení prací přímo na vodopádu by měla příští týden proběhnout první zkouška funkčnosti.

„Následovat pak bude kompletní dokončení vodopádu a zemní práce v jeho okolí, aby i celek působil esteticky. Hotové dílo by mělo být předáno 13. srpna,“ řekl investiční náměstek primátora Martin Major.

Náletové dřeviny už nejsou na hradbě a skále okolo vodopádu, pryč ale na podzim půjdou dřeviny a tráva na mnohem větší ploše. Od ústí parku v Kosinově ulici, až po schody, vedoucí na Filozofickou fakultu Univerzity Palackého.

V současné době se zvažuje, jak často bude vodopád fungovat.

 „Určitě to ale bude častěji, než býval spuštěný původní vodopád, který tekl jen při floristických výstavách a v létě snad i o víkendech,“ uvedl pro web města náměstek Martin Major. Podle Majora jde o prvek, který si získá spoustu fanoušků a byla by tak škoda, kdyby měl být poušten například jen během výstav.

Náklady na stavbu se vyšplaly na necelý jeden milion, osm set tisíc korun. Nízká cena je podle vyjádření zástupců města možná i dáky vstřícnosti dvou firem, které se na obnově vodopádu podílejí. A to jak firmy Sigma Group, která pro vodopád zařizovala čerpadlo, tak i firmy IDS Olomouc, která o polovinu snížila cenu stavebních prací. V opačném případě by byla obnova vodopádu výrazně dražší.

Historie vodopádu v Bezručových sadech

Umělý vodopád v Bezručových sadech stékal od roku 1965 po skalách a hradbách před východem z parku do Kosinovy ulice, zakončený byl malým jezírkem. Bylo to u příležitosti dodnes legendární zahradnické výstavy – předchůdkyně současné Flory Olomouc. Poprvé se na ní podílelo mnoho zahraničních vystavovatelů, její součástí byla velká expozice soch rozmístěných v parcích.

Do Olomouce tenkrát během tří srpnových týdnů přijely stovky tisíc lidí. Vodopád pak zůstal funkční až do konce 80. let minulého století, umělé jezírko ještě o něco déle, ale už dvacet let je zasypané.

Zajímavostí je, že vodopád byl také velkou reklamou pro firmu Sigma Lutín, která poskytla čerpadla na vodu, která ji poháněla z jezírka zpět nahoru nad spád.

Další články