Zde může být vaše reklama.

O paliativní péči Odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc zvou na konferenci

Odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc zvou na konferenci

foto: fnol.cz

07. 09. 2022 - 17:00

Jak reagují lidé s chronickým onemocněním nebo v paliativní péči na moderní technologie, které jim mohou usnadnit kontakt s lékaři? Jsou ochotni je využívat, nebo se spoléhají na zavedené formy komunikace? Měli by zájem o vzdálenou psychologickou a lékařskou podporu nebo o on-line kontakt se sociálním pracovníkem nebo kaplanem?

Především v souvislosti s epidemií COVID-19 a přísnými protiepidemickými pravidly, která pacientům znemožnila osobní návštěvy lékařů, získaly odpovědi tyto otázky na důležitosti. Bezmála dva roky je hledali společně odborníci z Národního telemedicínského centra při Fakultní nemocnici Olomouc a z Institutu sociálního zdraví UP při Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, a to v rámci projektu, který byl spolufinancován Technologickou agenturou ČR v rámci Programu Éta.

Projekt s oficiálním názvem Výzkum modelu vzdálené psychologické podpory dětských i dospělých paliativních pacientů vyvrcholí ve středu 14. září 2022 konferencí Telemedicína v paliativní péči, která se uskuteční v budově  II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc. „Koronavirová epidemie a protiepidemická opatření naše životy změnily. Často velmi bolestně a až fatálně. Chronicky nemocní a paliativní pacienti, tedy ti, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stádiu, jsou v tomto ohledu zvláštní skupinou. Bez pravidelného kontaktu s ošetřujícím lékařem se neobejdou a lockdown byl tedy pro ně obzvláště náročný a složitý. Jako ideální řešení pro tyto situace se jeví moderní technologie a komunikační prostředky, tedy videokonzultace, aplikace pro sdílení dat nebo objednávání léků a podobně. Chtěli jsme zjistit, jak by se na rozvoj těchto platforem dívali sami pacienti,“ shrnul východiska projektu člen týmu Michal Štýbnar z Národního telemedicínského centra. Zářijová konference nejen shrne poznatky z výzkumu, ale pozvaní hosté se budou věnovat například etickým, legislativním  a ekonomickým aspektům poskytování telemedicínských služeb v paliativní péči, psychologické, sociální a spirituální podpoře paliativních pacientů nebo tématu akceptace informačních a komunikačních technologií u paliativních pacientů.

Pozvání přijali například Walter Greenleaf ze Stanford University, který představí využít virtuální reality v paliativní péči. Vystoupí také odbornice na práci s pozůstalými Naděžda Špatenková. Součástí programu budou i prezentace na téma telemedicíny ve Fakultní nemocnici Olomouc, které bude prezentovat Jan Hálek nebo Marie Marečková.

O zkušenostech s realizací mobilní aplikace a webového portálu pro chronické pacienty pohovoří Romana Mazalová. Vystoupí rovněž Kristýna Vítovcová ze Zlaté rybky, která plní přání vážně nemocným dětem, nebo Natálie Jírovská z Loono, která pohovoří o jejich aplikaci Preventivka.

Další články