Zde může být vaše reklama.

Po stávce Odbory vyjednaly navýšení mezd v MORA MORAVIA

Odbory vyjednaly navýšení mezd v MORA MORAVIA
Závod Mora Moravia v Hlubočkách

foto: www.gorenjegroup.com/

20. 02. 2020 - 11:13

Neúspěšná jednání o zvýšení mezd vyústily v pondělní stávku zaměstnanců Mora Moravia v Hlubočkách. Na dalším jednání se odbory s vedení firmy dohodlo na kompromisu a vyjednali podmínky kolektivní smlouvy pro letošní rok.

Ani po sedmi jednáních vedení firmy Mora Moravia nechtělo přijmout hlavní požadavek odborů - semiprocentní navýšení mezd. Proto dělníci v pondělí vyhlásili stávku. Pokud by selhalo i následující jednání, byli připraveni stávku opakovat.

Na úterním setkání se vedení s odbory dohodlo na podmínkách letošní kolektivní smlouvy. „Jednání trvalo téměř tři hodiny a bylo hodně náročné. Viděla jsem ale vůli vedení dohodnout se, takže jsme přistoupili na kompromis. Navýšení sice není celých sedm procent, ale blíží se to. Spolu s dalšími benefity se dostáváme výrazně nad inflaci, což bylo cílem,“ řekla pro idnes předsedkyně odborů Dana Stiborová.

Odbory vyjednaly plošné navýšení mzdy o 3,5 procenta a navýšení fondu za splnění pracovní doby. Ale zvýšení příplatku za přesčasy a víkendovou práci na 50 procent se vyjednat nepodařilo. Firma se bránila, že přes dobrý výsledek jejich továrny je mateřská firma Gorenje ve ztrátě. „To, že firma byla loni úspěšná, není jen dobrou prací lidí v Mariánském Údolí, ale zejména tím, že produkci dodává Gorenje na trhy celé Evropy,“ stálo v pondělním prohlášení vedení Mory.

Další články