Zde může být vaše reklama.

MAJORA PODPOŘIL I FIALA ODS v kraji povede Martin Major, obviněný Zácha je mimo hru

ODS v kraji povede Martin Major, obviněný Zácha je mimo hru
Martin Major (vlevo) je novým krajským předsedou ODS. Podpořil ho i předseda strany a premiér Petr Fiala | Foto: ods.cz

foto: ods.cz

28. 11. 2023 - 09:25

Novým šéfem ODS v Olomouckém kraji se stal její stávající místopředseda a poslanec Martin Major. Nahradil tak Michala Záchu obviněného v korupční kauze silničních zakázek. Major, kterého přijel v pondělí podpořit i šéf občanských demokratů a ministerský předseda Petr Fiala, navrhl celostátnímu sněmu strany, aby zrušil přerovskou buňku ODS, která je s kriminální kauzou úzce spojena.

 

"Byl jsem zvolen předsedou regionální ODS v Olomouckém kraji. Je to pro mne ukončení posledních dobrodružných 14 dnů, kdy jsme řešili situaci, která tady v Olomouci vyvstala," uvedl Major. Místopředsedou regionálního sdružení se stal Petr Sokol. Zácha regionální sdružení ODS v Olomouckém kraji vedl od roku 2015, po obvinění rezignoval na post šéfa oblasti i místo náměstka hejtmana Olomouckého kraje. ODS se kromě Záchy zbavila i člena regionální rady Roberta Knoblocha, který je také mezi obviněnými. Případ cinknutých silničních zakázek se dotkl i šéfa oblastního sdružení v Přerově Igora Kraicze.

Proto krajští politici navrhují republikovému kongresu, aby odňal licenci přerovské buňce a umožnil ji vybudovat ji od základů znovu. „Nové vedení bude usilovat o obnovu ODS v Přerově a pokusí se získat zpět důvěru voličů před krajskými a senátními volbami v následujícím roce,“ řekl Hanáckému večerníku nový předseda Major.

V kauze zakázek na dopravní stavby v regionu, která vypukla před dvěma týdny, stíhá policie celkem 13 lidí. Hlavními aktéry jsou podle vyšetřovatelů právě Knobloch, Zácha a bývalý manažer stavební firmy Porr Roman Láčik. V souvislosti s podezřením z nezákonného ovlivňování zakázek, které mělo probíhat od léta 2021, padla obvinění z přijetí úplatku, podvodu či zneužití pravomoci úřední osoby. Většina obviněných se trestných činů dopustila ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Další články