Zde může být vaše reklama.

Okresní hospodářská komora začala spolupracovat s Czechitas

Okresní hospodářská komora začala spolupracovat s Czechitas

foto: Archiv Czechitas

21. 05. 2021 - 12:25

Okresní hospodářská komora Olomouc dává jasný signál k narůstajícímu významu obecné digitální gramotnosti obyvatelstva a staví se čelem k chybějícím odborníkům v tomto oboru na trhu práce. V nedávné době se rozhodla podpořit olomouckou pobočku neziskové vzdělávací organizace Czechitas, představit její činnost a možný přínos olomouckým firmám. 

Inspirovat a hlavně vzdělávat ženy a děti v informačních technologiích, to je hlavní mise organizace Czechitas. Ta má od roku 2019 svoji pobočku i v Olomouci a najdete ji v coworkingovém centru Telegraph. Cílem Czechitas je bořit bariéry a stereotypy. Czechitas přibližují IT technologie novým talentům, které by předtím nenapadlo, že by se něčím, jako je programování a digitální technologie, mohli třeba i živit. S pomocí IT profesionálů pořádají Czechitas , workshopy programování, webového vývoje, datové analýzy, počítačové grafiky nebo digitálního marketingu. Kurzy se zaměřují na různé technologie a úrovně znalostí. Vedle toho vytváří Czechitas komunitu lidí, které IT obor a genderová diverzita v něm zajímá a věří, že IT je budoucnost. 

"Chceme, aby se ženy informačních technologií nebály a děti nebyly ze základů programování znuděné. Našim cílem je ukázat novým talentům další kariérní cestu, která by je nenapadla a současně motivovat firmy, aby se k nám přidaly a pomohly otevřít svět IT ženám. Společnou cestou s našimi partnery je dokázat, že IT je i pro ženy. Dotkli jsme se společenského problému a nabízíme pro něj řešení. Vážíme si všech, kterým naše práce dává smysl a vidí v ní to, co my – změnu myšlení společnosti, bourání bariér, předsudků a spokojené holky, co objevily svůj potenciál. Bez našich partnerů bychom to rozhodně nezvládli", říká Dita Formánková, spoluzakladatelka Czechitas. 

Možnost spolupráce má tři základní formy – personální, marketingovou a projekty společenské odpovědnosti (CSR). Oblast spolupráce se odvíjí od hlavní myšlenky, se kterou lze do partnerství vstoupit.

 

Na úrovni personální se klade velký důraz na profesní propojení s absolventkami kurzů, jejich umístění na juniorní pozice nebo na místa stážistek. Marketingová forma se zaměřuje na podporu značky zaměstnavatele v regionu, vyzdvihuje aktivitu zaměstnavatele, jeho otevřenost a podporu celoživotního vzdělávání. V neposlední řadě se nabízí forma zapojení v rámci CSR. V této oblasti se meze nekladou. Většinou se spolupráce koncentruje na aktivity pro děti; ty vyžadují větší popularizaci a mají pozitivní dopad na regionální reputaci partnera.  

 

Mimo tyto hlavní tři oblasti jsou další možnosti, jak se zapojit a být součástí smysluplného projektu Czechitas. Máte prostory? Jako nezisková organizace nemají Czechitas vlastní prostory pro výuku. Olomoucká pobočka v rámci partnerství využívá učebny PřF UP. Stejně tak MVŠO jim vychází vstříc a poskytuje zdarma své učebny pro účel výuky. Lektorský tým? Není to o penězích. Odměna lektorů, stejně jako samotné kurzovné, neodráží tržní cenu. Lektorský tým, který tvoří IT profesionálové nejen z řad partnerů, často fungují na dobrovolnické bázi. Aktivně se podílí na vedení kurzů a současně si utužují prezentační a komunikační dovednosti. 

Okresní hospodářská komora v Olomouci považuje navázání spolupráce s Czechitas za velmi důležité, a to hned z několika hledisek. „Právě probíhající čtvrtá průmyslová revoluce s sebou nese a ponese mnoho výzev a změn. Zavádění digitálních technologií nejen do výroby klade nároky jak na jednotlivce a firmy, tak na celou dynamicky měnící se společnost s návazností na změnu ekonomik a trhů práce. Pro úspěšné zvládnutí této společenské a ekonomické změny je klíčové zajištění digitální gramotnosti, bez níž se cestě zvané digitální transformace již brzy neobejde vůbec nikdo. Navázání spolupráce s olomouckou pobočkou Czechitas pro nás v tomto ohledu znamená možnost podílet se na posilování hospodářského a inovačního potenciálu Olomouckého kraje,“ doplnila Martina Opletalová za realizační tým OHK Olomouc k rodící se spolupráci.

Propojení s business sektorem je pro Czechitas strategické. Bez zainteresovaných partnerů by jejich práce nedávala smysl. Možností zapojení je spousta, ale jedno mají vždy společné. Hlavním cílem a motivací je podpora nových talentů v IT, inspirace k jejich vzdělávání a profesnímu uplatnění. Je to cesta na dlouhou trať, ale zapojení se do projektů Czechitas dává smysl. 

Za rok 2020 vzešlo z jejich kurzů téměř 10 000 absolventů a v období od 2016 - 2020 pomohli najít práci v IT více než 500 absolventkám.

Další články