Zde může být vaše reklama.

Olomouc čeká změna v oblasti parkování

Olomouc čeká změna v oblasti parkování
Parkování v Olomouci je pro řadu řidičů černou můrou.

foto: Lukáš Blokša

04. 08. 2020 - 16:00

Parkování v Olomouci je pro řadu řidičů každodenní očistec. Podle vyjádření města by se však situace mohla obrátit k lepšímu. V tiskové zprávě olomoucký magistrát informuje o tom, že se chystá nová parkovací politika. Zlepšit by se díky tomu mohla situace při parkování na sídlištích, ale také v centru města. K připravovaným změnám proběhne také veřejné projednávání a diskuze.

"Na problémy spojené s parkováním, které negativně vnímají Olomoučané, protože znamenají zatížení dopravních poměrů ve městě, chystá město účinný nástroj. Pořizuje novu parkovací politiku, ke které se vedení města zavázalo i v programovém prohlášení Rady města Olomouce. Chystá se série veřejných setkání i veřejné projednání," prozradila tisková mluvčí města Radka Štědrá.

Analytickou část strategického dokumentu Parkovací politiky nechalo město zpracovat letos na jaře. „Z analýzy jednoznačně vyplynulo, že největší problémy na území Olomouce jsou s parkováním zejména na sídlištích,“ okomentoval dokument primátor Miroslav Žbánek. Parkoviště byla budována převážně v 80. letech minulého století pro zcela odlišnou intenzitu dopravy. Na další specifické podmínky poukázala analýza taky v centru města a jeho nejbližším okolí. Jde zejména o hranici zóny placeného parkování, kde problém vytváří zejména lidé dojíždějící do Olomouce za prací.

„V rámci návrhové části tohoto strategického dokumentu proto bude prověřena například i možnost rozšíření placené zóny a zavedení rezidenčního parkování,“ objasnil Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta olomouckého magistrátu.

V další etapě proto zpracovatel, kterým je společnost HaskoningDHV, připraví návrhové okruhy změn, které budou projednány s odbornou veřejností.

„Ve druhé polovině září budou do diskuze nad podobou návrhové části zapojeny všechny komise městských částí a také široká veřejnost,“ avizoval primátor Žbánek. Prostřednictvím kampaní, pozvánek a také v příštím čísle Olomouckých listů naleznete i termíny první série veřejných setkání.

Finální podoba nové parkovací politiky Olomouce by měla být známa na přelomu roku 2020/2021. Provázet ji bude celoměstské veřejné projednání a kampaně.

Další články