Zde může být vaše reklama.

Olomouc chystá investice do obnovy vodovodů a kanalizací

Olomouc chystá investice do obnovy vodovodů a kanalizací

foto: Istock.cz

06. 12. 2021 - 11:49

87 milionů korun. Tuto částku se v příštím roce chystá investovat vedení Olomouce do obnovy vodohospodářské infrastruktury ve městě. Podle dostupných informací chce město peníze investovat do oprav, rekonstrukcí a rozvoje vodovodů a kanalizací. Kromě toho má v příštím roce začít také výstavba nové a moderní sušárny kalů. Ta vyjde na 185 milionů korun.

 

Sušárna vznikne na Nových Sadech

V areálu olomoucké čistírny odpadních vod na Nových Sadech, v místě, kde je v současné době překladiště kalů, má vzniknout nová sušárna. Celkové náklady na její výstavby se mají vyšplhat na 184,7 milionu korun. Z rozpočtu města mají jít celkem tři čtvrtiny této částky, necelých 40 milionů pak pokryje dotace. Hotová stavba má být uvedená do provozu během roku 2023.

„Po uvedení nového zařízení do provozu nás konečně přestane obtěžovat každoroční zápach z polí. Kaly z čističky už totiž zemědělci přestanou zaorávat na polích v okolí města jako hnojivo, ale nově budou využity k výrobě tepla. Díky investici tak zajistíme ochranu životního prostředí, vody i zdraví lidí a splníme požadavky nové legislativy,“ popsal primátor Miroslav Žbánek na webu města. Nová vyhláška Ministerstva životního prostředí, která vstoupí v platnost 1. ledna 2023, totiž zkomplikuje vývoz odpadu z čistíren na pole nebo do kompostáren.

„Ze strany provozovatele tepelného hospodářství města už jsme dostali závazek stoprocentního energetického využití produkovaného sušeného kalu při výrobě tepla pro obyvatele na Olomoucku,“ zdůraznil primátor.

Město chce rozvíjet vodovodní i kanalizační síť

Sušárna není jediným projektem v této oblasti, do kterého s echce město pustit. V plánu je také obnova a rozvoj vodovodní a kanalizační sítě ve městě.

„V příštím roce uskutečníme například rekonstrukci kanalizace v ulici Opletalova za téměř šest milionů korun i kotelny na čističce odpadních vod na Nových Sadech. Tam investované peníze představují částku téměř patnáct milionů,“ popsal majetkoprávní náměstek primátora Matouš Pelikán. 

Během příštího roku bude také pokračovat příprava projektu na obnovu vodohospodářské sítě, která je součástí plánů na rekonstrukci komunikace a inženýrských sítí v ulici Šantova a taky v ulicích Holická, Sladkovského, kde má přijít na řadu rekonstrukce kanalizace a vodovodu v rámci stavby nové cyklostezky. Další dva miliony korun mají spolknout menší projekty, Například údržba vtokového objektu včetně propustku v ulici Zolova, údržba dešťové zdrže v Droždíně, údržba protipovodňové mříže na Nemilance nebo oprava a čištění Hamerského náhonu včetně záchytné jímky.

„Na další roky pak připravujeme další rozsáhlé investice do obnovy vodohospodářské infrastruktury. Jedná se například o rekonstrukci kanalizačních stok v ulici Dělnická, rekonstrukci vodovodů v ulici Machátova a na třídě 17. listopadu,“ doplnil Žbánek.

Další články