Zde může být vaše reklama.

Olomouc chystá znovuotevření Rozária

Olomouc chystá znovuotevření Rozária

foto: MmO

26. 04. 2020 - 09:00

Postupný návrat fungování města k běžným poměrům před vyhlášením nouzového stavu pokračuje. Krizový štáb na středečním jednání rozhodl mimo jiné o otevření dosud nepřístupných částí olomouckých parků a také o prodloužení provozní doby sběrových dvorů na sedm dní v týdnu.

„Po krátké pauze jsme už na začátku dubna obnovili provoz sběrových dvorů. Vzhledem k tomu, že je o jejich služby velký zájem, přistupujeme teď k rozšíření jejich provozní doby i na víkendy, otevřeno bude sedm dní v týdnu,“ vysvětlil primátor a předseda krizového štábu Žbánek. Sběrové dvory budou už od tohoto týdne otevřeny v běžné pracovní době, tedy od pondělí do soboty v čase 9 do 17 hodin, v neděli pak v době od 9 do 13 hodin.

„Rozšířený provoz sběrových dvorů bude i nadále zajišťován ve speciálním režimu, občané musí dodržovat všechna provozní a hygienická opatření,“ dodal primátor Miroslav Žbánek. Znamená to například to, že do prostor dvora smí vstoupit nebo vjet jen jeden zákazník, který sám dává odpad do příslušných kontejnerů.

Krizový štáb rozhodl také o otevření části dosud uzavřených prostor městských parků. „Symbolicky od prvního května se veřejnosti opět otevře rozárium a botanická zahrada,“ upřesnil primátor Žbánek.

Kromě toho krizový štáb jednal o řadě dalších věcí, schválil například darování dalších ochranných prostředků. Lékařům z Polikliniky AGEL Olomouc město daruje 1240 respirátorů FFP2 a 1550 jednorázových roušek, další dar míří k neziskové organizaci „Dobré místo pro život“, která obdrží 150 respirátorů třídy FFP2. „Rozhodli jsme se také ponechat část osobních ochranných prostředků jako rezervu pro Magistrát města Olomouce, Městskou policii Olomouc a pro školy, zřizované městem. Všichni víme, jak obtížně se tyto prostředky sháněly, a nikdo dnes neví, zda se šíření nákazy nebude opakovat v dalších vlnách,“ uvedl náměstek primátora Martin Major, místopředseda krizového štábu.

Ke změně dojde i v provozu MHD. Od 27. dubna přejde linka X, která zajišťuje náhradní spojení hlavního nádraží s centrem města, opět do 15 minutového intervalu. Připravují se rovněž pravidla pro postupný návrat veškerého provozu MHD do standardního režimu.

Další články