Zde může být vaše reklama.

Olomouc jako "aktivní město" podpoří sport a volný čas dětí

Olomouc jako "aktivní město" podpoří sport a volný čas dětí

foto: Blanka Martinovská

15. 09. 2021 - 11:13

Děti do osmnácti let s trvalým bydlištěm v Olomouci mohou nově čerpat příspěvky na podporu sportu a aktivního trávení volného času dětí. Olomouc spustila nový program Aktivní město, ve kterém mohou občané žádat o vouchery v hodnotě dvě stě korun na každé ze svých dětí. Město z rozpočtu vyčlenilo na tuto aktivitu jeden milion korun.

 

Děti je možné do 27. prosince (případně vyčerpání rozpočtu pozn.red.) registrovat na webové adrese www.aktivnimesto.cz a požádat o poukázku v hodnotě 200 korun. Ty se pak dají využít na pořízení jednorázového vstupu, permanentky, případně zapůjčení pomůcek či vybavení v olomouckém aquaparku, Centru Semafor, na Plaveckém stadionu Olomouc, Zimním stadionu v Olomouci a nebo v Zoo Olomouc.

Registrace i ověření splnění podmínek probíhá online. Výsledkem je pak elektronický voucher, jde o poukázku v PDF formátu, která obsahuje QR kód. Tu rodiče dostanou na mail. K uplatnění stačí ukázat ji v mobilu, může ale být i vyčištěná. Její hodnota bude odečtena od ceny vstupného. Případná nevyčerpaná částka se nevrací, ale v některých zařízeních můžete voucher použít k nákupu permanentní nebo bodové vstupenky umožňující opakovaný vstup.

„Máme za sebou velmi náročnou dobu, kdy si nemalá část dětí během lockdownu odvykla přirozenému aktivnímu pohybu, a to je třeba změnit, zdravý pohyb je pro dětskou imunitu zásadní. Rozhodli jsme se proto děti v jejich pohybových aktivitách podpořit a formou poukázek vytvořit pro rodiče motivaci a impuls k návratu k aktivnímu trávení volného času se svými dětmi,“ vysvětlila při představování akce náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská důvody, proč se vedení města rozhodlo investovat milion korun do nového projektu.

„On-line aplikace Aktivní město, přes kterou registrace i podání žádosti probíhá, již několik let úspěšně funguje v některých pražských městských částech a mezi děti zde bylo rozděleno 10 milionů korun. Jsme moc rádi, že můžeme navázat spolupráci s Olomoucí,“ zdůrazňuje Karolina Kocincová ze společnosti UP Česká republika, která je operátorem aplikace.

„Je to pro Olomouc pilotní projekt financování sportovních a volnočasových aktivit, který se odehrává kompletně v digitální formě. Kromě podpory pohybu dětí a mladých lidí tím chceme také prověřit možnosti nového postupu a hlavně umožnit vytíženým rodičům komfortní přístup k finanční spoluúčasti, kterou jim touto cestou nově nabízíme. Doufáme, že tuto možnost rodiče přivítají a že o příspěvky bude zájem,“ dodává náměstkyně Záleská.

Registrace je možné do systému zadávat do 27. prosince nebo do vyčerpání rozpočtu, vouchery je pak nutné uplatnit do konce letošního roku.

Další články