Zde může být vaše reklama.

Riegrova ulice a parky Olomouc má asistenta prevence kriminality

Olomouc má asistenta prevence kriminality
Riegrova ulice, jedno z míst, kde asistent nové působí

foto: Lukáš Blokša

06. 10. 2020 - 08:29

Rada města Olomouce rozhodla o tom, že zřídí pozici asistenta prevence kriminality. Vedení města si od tohoto kroku slibuje, že se zklidní situace v centru města, především pak v lokalitě Riegrovy ulice a v parcích blízko centra. Asistent prevence kriminality se má ve své práci zaměřit především na mládež.

 

„Pilotní projekt míří na situaci kolem Riegrovy ulice, kterou obyvatelé a veřejnost vnímají v poslední době jako místo, kde dochází k narušování občanského soužití a sousedských vztahů,“ uvedl v tiskové zprávě k zavedení pozice primátor města Miroslav Žbánek.

„Práce asistenta má přispět ke snížení počtu společensky nežádoucích a negativně vnímaných situací, kterou městští strážníci nebo republiková policie v rámci lokality obtížně řeší,“ popsal primátor.

Asistent prevence kriminality začal v lokalitě působit začátkem října. Jeho roli pro společnost vysvětlil Michal Majer, vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu.

„Není ani strážníkem ani sociálním pracovníkem. Je to člověk, který má dobrou znalost prostředí i osob ohrožených sociálním vyloučením, musí mít neformální autoritu a přehled o vnitřním dění,“ objasňil Majer.

„Pracovníky Městské policie Olomouc bude zaučený a metodický vedený,“ doplnil.

Poměry v Riegrově projednávala několikrát Komise pro prevenci kriminality a bezpečnost a řešení situace opakovaně požadovala i komise městské části Olomouc – střed.

„V této lokalitě je subjektivně vnímán výrazný nárůst společensky nevhodného chování souvisejícího s obyvateli ubytovny v Riegrově ulici, jako je pokřikování, shlukování a narušování veřejného pořádku. Ve většině případů však nejde o jednání, které by bylo právně postižitelné,“ řekla k situaci v lokalitě náměstkyně primátora Eva Kolářová, odpovědná za komise městských částí.

Riegrova ulice je i podle statistik policie dlouhodobě problémová

Policie ČR eviduje za rok 2019 v Riegrově ulici celkem 72 přestupků což je 0,49 procentní podíl z celkových přestupků ve městě. Přestupky řešené Městskou policií Olomouc v oblasti veřejného pořádku v ulici Riegrova vykazují v roce 2019 nárůst o 9 skutků ve srovnání s předchozím rokem, ale nedosahují počtů z předchozích let. Na základě statistických dat tak podle policie neplyne faktický důvod pro vyhlášení Riegrovy ulice za oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Rada města proto prozatím neplánuje vyhlásit oblast Riegrovy ulice jako takzvanou bezdoplatkovou zónu.

„Za dané situace by se nepodařilo naplnit znaky, které příslušná zákonná úprava pro vydání tohoto opatření požaduje,“ vysvětlila náměstkyně Eva Kolářová. Případné vyhlášení tohoto opatření obecné povahy znamená mimo jiné ztrátu nároku čerpání doplatku na bydlení pro nové žadatele o tuto dávku.

Projekt asistenta prevence bude jako zkušební probíhat do konce letošního roku. Pokud se osvědčí, bude vedení města rozhodovat o jeho pokračování a případném rozšíření o lokality, jako je prostor před olomouckým hlavním nádražím nebo Černá cesta.

Další články