Zde může být vaše reklama.

Olomouc plánuje nad Slavonínem nový prostor pro rekreaci

Olomouc plánuje nad Slavonínem nový prostor pro rekreaci

foto: Václav Vežranovský

26. 05. 2021 - 11:35

Svahy nad Slavonínem jsou v současné době velkým brownfieldem, který čeká na nové využití. To by mělo prospět lidem i přírodě. Současné vedení města by zde rádo vybudovalo přírodní plochu s výhledem na město, které bude s centrem spojené cyklostezkami, ovocný sad, rozhlednu, případně také vodní či mokřadní biotop.

Než se ale jakékoliv plány zástupců města začnou realizovat, musí se připravit studie proveditelnosti. Chybět nebude ani projednávání o budoucností lokality s veřejností.
 
„Na svahy nad Slavonínem jsme se vydali v rámci tradičního zeleného pátku z několika důvodů. Je to veliká a cenná plocha, která si rozhodně zaslouží náš zájem. Na tom, že se s ní musí v budoucnu něco udělat a postupovat přitom koncepčně, se shoduje vedení města i komise městské části,“ vysvětlil důvod cesty na tuto okrajovou lokalitu primátor Olomouce Miroslav Žbánek pro web města.

Lokalita, která by se v budoucnosti měla dočkat proměny, vymezují ulice Na Stráni a Zolova, fort číslo XI, slavonínská zahrádkářská kolonie a dálnice. V rámci prostoru jde o vyvýšené místo, které je z části stále využíváno zemědělci. Nachází se na něm betonové stavby jako pozůstatek uložiště kalů a na některých místech jsou také nelegální černé skládky. Proměna by tak mohla místo proměnit v atraktivní přírodní a rekreační plochu s krásným výhledem na město.

Do rozpočtu města by však takový zásah znamenal desítky milionů korun. Přesto podle primátora nejde o nereálnou vizi. „Na revitalizaci prostoru bychom mohli získat dotace, jen je třeba nejprve stanovit konkrétní plán obnovy a vyřešit majetkoprávní vztahy. Tento brownfield leží na pozemcích města, betonové stavby patří zemědělcům,“ upřesnil primátor Žbánek.

Jaké využití toto místo nabízí? „Vnímám to tak, že jde o klidné místo s nevyužitým potenciálem, které je blízko přírodě, je z něj jedinečný výhled na Olomouc a zároveň je i dobře dostupné. Měl by zde tedy vyrůst klidný veřejný prostor, který by s centrem města spojovala plánovaná cyklostezka,“ popsal obecně základný charakter představy primátor Žbánek. Nově vybudovaná cyklostezka by mohla navazovat na tu, která pokračuje do Nedvězí.

„Co se týče obnovy krajiny, měla by stát na čtyřech pilířích. Je třeba zajistit protierozní opatření, pracovat s krajinnou zelení, pečlivě zakomponovat do projektu vodní a mokřadní biotopy kvůli zadržování vody v krajině a konečně počítat i s biodiverzitou, vytvářet zde například broukoviště, útočiště pro plazy a podobná místa,“ popsal vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

S přípravou projektu teď bude pracovat útvar hlavního architekta. Před jakoukoliv další prací se musí projednat revitalizace brownfieldů na pozemcích, město také musí případné změny koordinovat se zemědělci. O lokalitě bude i nadále jednat rada města, proběhnout by mělo také veřejné jednání. Na realizaci se Olomouc pokusí získat dotace.

Další články