Zde může být vaše reklama.

Olomouc pokračuje v budování cyklostezek

Olomouc pokračuje v budování cyklostezek

foto: Blanka Martinovská

29. 03. 2022 - 12:05

Olomouce se také v letošním roce chystá rozšířit síť cyklostezek, která je v současné době dlouhá 45 kilometrů. Jde o cyklostezky i cyklopruhy. Dalších 35 kilometrů je v současnosti v plánu. Dle informací zveřejněných na webu města by letošní cyklistická sezóna v Olomouci měla přinést celou řadu novinek.

 

Se stavbou kilometr dlouhé cyklostezky se před pár dny začalo v sousedství frekventované Chválkovické ulice. Dle plánů by nový úsek měl pohodlně a bezpečně nasměrovat cyklisty mimo rušnou výpadovku. Měla by se tak zlepšit dopravní situace v místě.

„Jde o vůbec největší investici v oblasti cyklodopravy. Nový úsek cyklostezky začíná u parkoviště poblíž pevnůstky u Týnečku a pokračuje do centra až k ulici Luční. Část je smíšená o šířce dva a půl metru a další úsek je dělený na chodník pro pěší, dělící zelený pás a cyklopruh,“ popsal investiční náměstek primátora Martin Major.

Na pokrytí nákladů investice ve výši 12 milionů korun využije město dotace z projektu IROP v rámci ITI, v celkové hodnotě 10,3 milionu korun.

Úsek u Chvalkovické ulice ale není jediným, který se staví. Více než půl kilometru nové cyklostezky se staví v Holici, kde bude stát trasa za tři milionu korun, vedoucí přes Šlechtitelů směrem k Novým Sadům a zajistí propojení s Holickým lesem. A nová cyklostezka vznikne letos také v lokalitě ulic Zikova – Rožňavská, kde ji město buduje rámci stavby tramvajové trati.

V současné době také existuje několik připravovaných realizací cyklostezek. „Je vyprojektováno šest úseků cyklostezek, které už mají stavební povolení a čekají na zařazení do rozpočtu k realizaci,“ avizuje městský cyklokoordinátor Stanislav Losert.

Jde o úseky Dělnická – Neředínská, Střední Novosadská - U dětského domova, Jeremenkova – II. část od tzv. myší díry po Senimo, Na Vozovce – Kmochova – Foerstrova, Velkomoravská – Skupova a přístup pro cyklisty do Smetanových sadů z Aksamitovy ulice s napojením na Bezručovy sady.

A projektují se také úseky cyklistických stezek v ulicích Dolní Novosadská, Černovír - Štěpánov podél železniční trati, Gorkého - U podjezdu, cyklopruhy Holická – Sladkovského, cyklostezky Samotišky - Droždín – Bystrovany, Neředín – Topolany; Chomoutov – směr Březce, Křelovská – Krematorium - most u Globusu a cyklostezka na třídě 17. listopadu.

Další články