Zde může být vaše reklama.

Olomouc pomáhá seniorům s registrací k očkování proti covidu

Olomouc pomáhá seniorům s registrací k očkování proti covidu

foto: Olomouc.eu

17. 01. 2021 - 08:18

V pátek ráno spustilo ministestvo zdravotnictví centrální rezervační systém pro zájemce o očkování vakcínou proti koronaviru. V současné chvíli se do systému ministerstva mohou hlásit senioři nad osmdesát let. Protože je ale nutné provést registraci přes internet, pro řadu starších občanů to může působit problémy. Radní města Olomouce se tak rozhodli, že úředníci seniorům s registrací pomohou. Mořnosti mají dvě. Buďto přes telefon, případně, pokud jde o imobilní občany, je úředník navštíví doma a s registací pomůže.

Pro město jde o další krok v pomoci lidem během pandemie koronaviru. Už od loňského jara je v provozu bezplatná telefonní krizová linku 800 606 800.

„Na ni se teď mohou senioři v případě potřeby obrátit, pokud se nedovolají na celostátní krizovou linku 1221 nebo svému praktickému lékaři,“ říká primátor Miroslav Žbánek.

Pomoc sociálních pracovníků občanům je zakotvená také v rámci celostátních metodických pokynů, kde je uvedeno, že jsou oprávnění pomoct s registrací a rezervací seniorům. Pokud jde o návštěvu v domácnosti, musí se před vstupem do bytu prokázat příslušným služebním průkazem.

Jde o pomoc navíc, pokud seniorům nedokáže pomoci člen rodiny, případně někdo blízký. Pro registrace je důležité, aby zájemce měl mobilní telefon, na který mu systém zašle PIN kód. O tom, jak řešit rezervaci v případech, kdy dotyčný mobilní telefon nevlastní, magistrát zjišťuje informace.

Systém běží teprve několik dnů, dá se očekávat, že bude průběžně docházet k jeho aktualizaci a přibývat budou i další volné termíny. Očkovací centrum je v Olomouci v současné době umístěné ve Fakultní nemocnici, v budoucnu jich bude přibývat.

„Vývoj situace pozorně sledujeme a vyhodnocujeme. Příští týden pak krizový štáb projedná případné další kroky, jak seniorům pomoci,“ dodává náměstek primátora Martin Major.

Očkování v první fázi se týká obyvatel nad osmdesát let, kterých je v Olomouci 4921.

Další články