Zde může být vaše reklama.

Prominutí nájmů Olomouc pomáhá živnostníkům v těžké situaci

Olomouc pomáhá živnostníkům v těžké situaci
Ilustrační foto

foto: Pexels

24. 03. 2020 - 08:02

Rada města dnes schválila prominutí nájemného za období od 1. dubna do 30. června 2020 provozovatelům, kteří jsou v komerčním nájmu města, a na něž dopadla provozní omezení daná usnesením vlády ČR. Doporučení radních musí ještě posvětit zastupitelé.

„Schválili jsme prominutí nájmu na dobu tří měsíců. Věříme, že půjdeme dobrým příkladem a provozovnám, které nemohou fungovat, pomohou i ostatní vlastníci. Tento návrh jsem po dohodě s ostatními radními předložil jako jedno z opatření ke zmírnění dopadů nemožnosti provozu komerčních nájmů v našich budovách v důsledku vládních omezení,“ uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán.

Návrh na prominutí nájmů se týká celkem 50 nájemců, z toho 30 případů podléhá schválení zastupitelstva. Celková částka promíjeného nájemného za 3 měsíce u všech 50 navržených nájemců je 2,8 milionu korun.

Rozhodnutí samosprávy, které je jedním z další kroků mírnění dopadů situace způsobené důsledky šíření nového koronaviru, se týká výhradně nájmů v objektech ve vlastnictví města. „Prominutí nájmu na čtvrtletí je gesto, které doporučujeme i dalším pronajímatelům, aby ochránili i své nájemce. Nechceme, aby město podnikatelsky skomíralo. Podnikatelé mají výpadky v tržbách, ale náklady jim běží dál,“ objasnil primátor Mirek Žbánek. Radní zároveň přijali doporučení ředitelům příspěvkových organizací a městských společností postupovat vůči nájemcům prostor v objektech jimi vlastněných či spravovaných stejným způsobem.

Podle radních je to začátek procesu. „Rozhodnutí, které teď bereme na svá bedra, považujeme za první fázi. Předpokládáme, že další kroky v tomto směru bude činit vláda a příslušná ministerstva,“ doplnil primátor.

Další články