Zde může být vaše reklama.

Olomouc využívá parní čistič i k úklidu v centru města

Olomouc využívá parní čistič i k úklidu v centru města
Úklid v Riegrově ulici

foto: Olomouc.eu

04. 10. 2020 - 07:09

Ulice v centru hanácké metropole trápí mastné skvrny na chodnících, špinavá dlažba kolem odpadkových košů, ale třeba i zašlapané žvýkačky. Problémy, které trápí hlavně Riegrovu ulici, intenzivně řeší vedení města spolu s Technickými službami a komisí městské části Olomouc - střed. Podařilo se jim vymyslet a domluvit intenzivnější úklid - pomocí páry.

„Naše komise městské části, které předsedám, dlouhodobě usiluje o zintenzivnění úklidu centra města, které je hojně navštěvované, jak obyvateli města, tak i turisty. Například Riegrova ulice, dřívější chlouba Olomouce, dnes trpí především shlukováním návštěvníků provozoven rychlého občerstvení. Odpadky nebo odhazované nedopalky od cigaret se dají uklidit, horší je to se špínou a mastnými skvrnami. Jídlo z těchto provozoven lidé konzumují na chodnících v okolí provozoven a na schodech obchodů,“ vysvětluje předsedkyně komise městské části Magdaléna Vanečková.

Technické služby města Olomouce už na jaře pořídily parní stroj na šetrné a ekologické čištění, hubení plevele a odstraňování nelegálního graffiti. Speciální vysokotlaký stroj na horkou páru i automobil, na kterém je umístěn, vyšel na 1,9 milionu korun. Kromě chodníků či venkovních dětských hřišť se používá také na čištění zastávek, prostor s odpadovými nádobami, na hubení plevele nebo odstraňování graffiti. Nyní se více zaměří na čištění v centru města, především pak v problémovějších ulicích, jako je Riegrova či Barvířská.

„Pořádek ve městě, v centru i v jeho dalších čtvrtích, je pro nás velmi důležitý. Nikdo nechce chodit po špinavých zarostlých chodnících mezi počmáranými stěnami. Nemluvě o tom, jak negativní dojem by neuklizené ulice vyvolávaly v návštěvnících města,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. „Právě to byl důvod, proč jsme letos pořídili sice poměrně drahý, ale velmi účinný stroj, který navíc čistí ulice ekologicky a bez jakýchkoliv reziduí škodlivých chemikálií.“

Komise městské části Olomouc – střed tento přístup vnímá pozitivně. „Velmi vítáme, že již došlo k výraznému zlepšení úklidu a čištění v centru města. Chtěla bych proto poděkovat městu, které nás vyslyšelo a úklid v centru posílilo. A samozřejmě pracovníkům Technických služeb, kteří nám pomáhají tyto ulice uvést opět do čistého stavu. Věřím, že takovou intenzitu úklidu se Technickým službám bude dařit udržet dlouhodobě,“ dodává Magdaléna Vanečková.

Další články