Zde může být vaše reklama.

Moderní veřejná správa Olomouc získala ministerskou cenu za kvalitu a inovace

Olomouc získala ministerskou cenu za kvalitu a inovace

foto: olomouc.eu

16. 06. 2022 - 18:00

V rámci konference Moderní veřejná správa 2022, která se v Olomouci uskutečnila 14. a 15. června, získala Olomouc jedno z prestižních ocenění. Cenu Ministerstva vnitra za kvalitu a inovace ve veřejné správě převzali zástupci města za zavedení a rozvoj místní Agendy 21.

„Zisk tohoto ocenění mě těší o to více, že jsme ho dostali za naši dlouhodobou snahu otevřít magistrát veřejnosti a zapojování Olomoučanů do rozhodování o budoucnosti našeho města. Beru ho tedy za jakési vyvrcholení naší téměř tříleté práce, kterou jsme v tomto směru odvedli,“ říká primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Místní Agenda 21 je strategickým plánem rozvoje města. „Snahou místní Agendy 21 je řešit globální problémy na lokální úrovni. Vychází z předpokladu, že globální problémy mnohdy vznikají právě na lokální úrovni a zde mají i své řešení. Jejím cílem je směřovat k zajištění dobré a udržitelné kvality života a životního prostředí na území města. Velice důležitou složkou místní Agendy 21 je také spoluúčast veřejnosti na jejím vytváření, kdy se sami občané podílí na plánování a rozhodování o budoucnosti města,“ vysvětluje Dušan Struna z odboru strategie a řízení.

Pod hlavičkou místní Agendy 21 se v Olomouci například rozvíjí spolupráce se zástupci veřejného, neziskového i podnikatelského sektoru, pořádají se desítky veřejných projednávání o aktuálních tématech rozvoje a změnách ve městě a patří sem i soutěž „Vytuň si školu“, díky které si žáci olomouckých základních škol mohli sami navrhnout a zrealizovat úpravy ve své škole nebo jejím okolí.

Další články