Zde může být vaše reklama.

Pocitová mapa Olomouc zjišťuje, kde je lidem horko. Zapojit se můžete i vy

Olomouc zjišťuje, kde je lidem horko. Zapojit se můžete i vy

foto: www.pocitovemapy.cz

31. 07. 2020 - 14:03

Město Olomouc ve spolupráci s Katedrou geoinformatiky Univerzity Palackého zjišťuje, kde je občanům ve městě pocitově horko. Po výzkumu budou provedena opatření pro snížení teplotního stresu. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí vyplnit online dotazník.

„Budeme rádi, když přilákáme zájemce, kteří věnují pár minut vyplnění krátkého dotazníku a budou se tím podílet na zkvalitnění životního prostředí v Olomouci,“ uvádí náměstek primátora pro informatiku a Smart City Matouš Pelikán.

V mapě stačí kliknutím označit veřejná místa a plochy, na kterých se konkrétní člověk během letních horkých dní cítí, nebo naopak necítí příjemně a následně vyplnit krátký anonymní dotazník https://www.pocitovemapy.cz/olomouc-teplota-2020

Průzkum spustilo město v rámci spolupráce s Katedrou geografie a Katedrou rozvojových a environmentálních studií Přírodovědecké fakulty. Jeho výsledkem budou návrhy účinných opatření, která povedou ke snížení teplotního stresu, který ve městě během horkých letních dní každý občas zažívá. "Tímto průzkumem navazujeme na spolupráci města a univerzity v rámci projektu Pocitové mapy, která začala v roce 2017. Získané informace nám mohou ukázat zajímavé trendy," je přesvědčen Tomáš Burian z oddělení Smart City magistrátu.

Dotazník je součástí datového portálu města Olomouce. Slouží k prezentaci dat a aplikací pro veřejnost a  budou na něm zveřejněny i výsledky aktuálního průzkumu.

Další články