Zde může být vaše reklama.

Zapálené svíce Olomoučané si dnes připomínají zesnulé, k hrobům chodí v rouškách

Olomoučané si dnes připomínají zesnulé, k hrobům chodí v rouškách

foto: Lukáš Blokša

02. 11. 2020 - 18:30

Svíčky, květiny a lidé v rouškách. Tak také dnes vypadal prostor Ústředního hřbitova Neředín. V pondělních odpoledních hodinách se zde pohybovali lidé s věnci i svíčkami, před branou parkovaly desítky aut. Na pořádek dohlížela hlídka Městské policie Olomouc, která zároveň kontrolovala, zda mají lidé nasazené roušky. 

Lidé, kteří na hřbitov přišli, uctívají památku svých blízkých, kteří zemřeli. Zapalují svíčky, na hroby pokládají věnce. A vzpomínají. Narozdíl od jiných davových aktivit udělila vláda na návštěvy hřbitovů u příležitosti Památky zesnulých výjimku.

Na olomoucký hřbitov v Neředíně mířily davy lidí už o víkendu, nejinak tomu bylo také dnes odpoledne. Parkoviště praskalo ve švech, automobily se proplétaly mezi lidmi a stály i na přilehlé silnici. Návštěvníky neodradilo ani pochmurné počasí.

Dušičky

Dušičky nebo také Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek i Památka zesnulých, připadá každý rok na 2. listopad. V rámci římskokatolické církve jde o den liturgického roku, kdy se církev modlí za všechny duše v očistci. V České republice slouží obřady na tento den také Církev československá husitská, která se v republice objevila z prostředí katolického modernismu po první světové válce.

Další články