Zde může být vaše reklama.

Olomoučané využívají sdílená kola a koloběžky stále více

Olomoučané využívají sdílená kola a koloběžky stále více

foto: Olomouc.eu

19. 05. 2021 - 07:05

Mezi Olomoučany i nadále roste obliba sdílených kol a koloběžek. V loňském roce provozovatelé těchto služeb nahlásili přes čtvrt milionu jízd. S tím, jak se však sdílená doprava rozmáhá se stran jejich uživatelů objevují i různé problémy. Někteří obyvatelé si tak stěžují například na to, že lidé nechávají stát koloběžky například uprostřed chodníku, ale i dalších místech, kde překážejí. Město proto ve spolupráci s provozovateli spustipo kampaň Řiď s(e) rozumem.

Smyslem akce je upozornit uživatele sdílených kol a koloběžek na to, jak je správně používat, kampaň si dává za cíl odstranit největší prohřešky, kterých se lidé při jízdě na sdílených kolech a e-koloběžkách dopouštějí.

„Chceme zdůraznit pravidla, která mají provozovatelé i uživatelé v Olomouci dodržovat. Tak, aby služba sdílené mobility fungovala, bylo co nejméně konfliktních situací, špatně zaparkovaných koloběžek a nehod,“ objasňuje náměstek primátora pro Smart City Matouš Pelikán.

Město k akci připravilo speciální web a také několik video spotů. Ty upozorňují, jak správně používat sdílená kola a koloběžky.

„A i když je určeno především pro ty, kteří jezdí na sdílených kolech a koloběžkách, jeho myšlenky jsou univerzální a platí pro všechny. Mezi ty vůbec nejdůležitější patří, že koloběžky ani kola nepatří na chodník, ale na vyznačené cyklostezky nebo silnice,“ přibližuje jedno z pravidel náměstek Pelikán.

V Olomouci v současné době fungují čtyři poskytovatelé sdílené dopravy, svůj příchod chystá pátý.

„Kromě avizovaného nového provozovatele chtějí i ti zavedení rozšiřovat své služby a počítají s nárůstem především v okrajových částech města,“ upozorňuje městský cyklokoordinátor Stanislav Losert, který Olomouc při komunikaci s provozovateli zastupuje.

Během loňské sezóny se v ulicích Olomouce nacházelo přes 400 sdílených kol a 250 elektrických koloběžek. Nejčastějšími prohřešky ze strany uživatelů pak byly nezodpovědná jízda po chodnících, špatné parkování, případně neznalost dopravních předpisů.

Další články