Zde může být vaše reklama.

Olomoučany trápí ledovka, technické služby jsou v pohotovosti

Olomoučany trápí ledovka, technické služby jsou v pohotovosti

foto: Pavel Snášel

19. 02. 2021 - 09:00

Stačí, když meteorologové vydají výstahu před sněžením, případně ledovkou a Technické služby města Olomouce jsou okamžitě v pozoru. Provozovna technických služeb okamžitě svolává všechny lidské i technické síly a snaží se předejít pohromám na chodnících i silnicích.

 

V terénu se během dnů, kdy hrozí ledovka, pohybuje více lidí než je obvyklé. „V tuto chvíli se v terénu stará o schůdnost chodníků kolem třiceti zaměstnanců,“ říká Michal Kollár. Mimo pěší pracovníky jsou samozřejmě v ulicích i sypače a další technika.

Během celé zimy jsou v pohotovosti tři směny. Zásahy se provádějí podle potřeby i Operačního plánu zimní údržby pro období 2020/2021.

„Postupujeme případ od případu, musíme opravdu pozorně sledovat informace meteorologů. Navíc máme ve městě i čtyři vlastní meteostanice, které nám ukazují teploty vzduchu i teploty komunikace,“ vysvětluje Michal Kollár s tím, že i když se po mrazivém období zvýší teplota vzduchu, teplota silnice zůstane ještě nějakou dobu výrazně nižší, a proto vzniká ledovka. Letošní zima je charakteristická právě výraznými výkyvy teplot nad i pod bodem mrazu.

Pokud jde o údržbu chodníků, existuje seznam podle priority a stanovena je i část sítě chodníků bez údržby. Jde o chodníky málo frekventované nebo duplicitní, poblíž kterých je k dispozici alternativní a frekventovanější trasa. Tyto seznamy byly v minulosti sestaveny po konzultacích s komisemi městských částí. Důležité je také vědět, že solit se v Olomouci mohou jen silnice, nikoliv chodníky. Na jejich údržbu je povoleno používat pouze inertní materiály, tedy kamennou drť.

Další články