Zde může být vaše reklama.

Olomoucká radnice se zbarví do oranžova

Olomoucká radnice se zbarví do oranžova

foto: Lukáš Blokša

25. 11. 2021 - 07:56

Na důležitá společenská témata už několik let v Olomouci pravidelně upozorňují barevně nasvícené významné budovy. Včera červeně svítil kostel Panny Marie Sněžné a připomínala se takzvaná červená středa, tedy den věnovaný všem lidem, kteří jsou kdekoli na světě pronásledováni pro svou víru. Dnes, ve čtvrtek 25. listopadu, si připomínáme Mezinárodním den proti násilí na ženách. Ten zdůrazní oranžově nasvícená budova radnice.

V Olomouci se včera po setmění rudě rozzářil kostel Panny Marie Sněžné. Červená středa, nebo-li Red Wednesday, se uskutečnila už počtvrté. A to nejen v České republice, ale také na dalších místech ve světě, například v Londýně, Bratislavě, Vídni, Budapešti, na Filipínách.

Mezinárodní den proti násilí na ženách vyhlásilo Valné shromáždění OSN v roce 1999. Tento den se připomíná oranžovou barvou. Do oranžové se dnes zahalí i budova olomoucké radnice.

Připomene tak důležitou problematiku, která rezonuje napříč celou společností. Podle údajů Evropského parlamentu celá polovina žen někdy zažila sexuální obtěžování.

Další články