Zde může být vaše reklama.

Olomoucká zoo má za sebou turbulentní rok

Olomoucká zoo má za sebou turbulentní rok

foto: Archiv redakce

25. 01. 2020 - 12:00

Zoo na Svatém kopečku v Olomouci má za sebou velice turbulentní rok, který už v dubnu ovlivnila vichřice Eberhard. Ta si s sebou odnesla celkem 800 stromů, které se však alespoň z části podařilo díky ochotníkům i zaměstnancům zahrady nahradit. I přes komplikace v podobě větrné pohromy zoo navštívilo celkem 348 209 návštěvníků, což je oproti předloňskému rekordnímu roku pokles jen o necelých deset tisíc.

Letošní rok v zahradě poznamenala vichřice

V noci z 10. na 11. března zasáhla olomouckou zahradu ničivá vichřice Eberhard. Jednalo se o nejničivější katastrofu od dob jejího založení v roce 1956. S sebou vzala 800 stromů, poničila několik výběhů, zatarasila cesty, zpustošila cca 10 ha lesa a přinesla finanční újmu zhruba 10 milionů korun. Bezprostředně po vichřici se ustanovil projekt na záchranu zahrady, které sestával z několika činností. Zřídilo se DMS konto, veřejná sbírka i krizový účet.

„U vstupu do zoo a v areálu se instalovaly velké poutače, aby bylo patrné, co se přihodilo, na druhou stranu jsme se veřejnost neustále snažili informovat i pozitivně, aby nebyla z návštěvy zoo odrazena. Zahrada se ale zviditelňovala i tím, co je v ní neměnné, případně novým, co po vichřici přišlo a bylo ku prospěchu. Komunikovala v DPMO, na vitrínách i na velkoformátových samonosných čtyřhranech, umístěných na exponovaných místech města Olomouce. Pomoc přišla z nejrůznějších stran včetně primátora města a jeho náměstkyně, kteří do zoo zavítali. Zahradě byla městem poskytnuta peněžitá pomoc ve výši 5 milionů. Primátor nechal polepit svůj vůz Lady Nivy texturou zebry a poskytl ji k cestám, které vedou do zákulisí zoo i města, pro zájemce takzvaných Safari voucherů, jejichž výtěžek putoval na krizové povichřicové konto,“ prozradila pro Hanácký Večerník mluvčí zahrady Iveta Gronská.

„Pomáhali skauti, hasiči, ve velké míře studenti středních škol, firmy, olomoucká kina, SK Sigma, televize ZZIP, média a mnoho dalších. Na podzim se spustila kampaň ”VRAŤME STROMY DO ZOO”, která zahradě přinesla 51 vysazených vzrostlých stromů. Spolu s ní se spustila i vlna solidarity a lidé prokázali svůj vztah k místu na Kopečku, jehož osud jim nebyl lhostejný. Stromy se daly pořídit za 2 500, 5 000 a 10 000 korun. Ve 4 výsadbových dnech se setkávaly nejrůznější olomoucké instituce a společnosti, které tvoří tvář města, při návštěvě Moravského divadla Olomouc se dokonce zpívala hymna, všude panovala sounáležitost a pomoc. Přicházely kluby, přátelé, jednotlivci, rodiny s děti a ke každému stromu se tak pojil ojedinělý příběh. Poslední jilm vysadil Janek Ledecký. Výsadba stromů bude pokračovat i v roce 2020. Tímto děkujeme velmi a všem. Je zač,“ dodala.

Na návštěvnosti se vichřice podepsala

„Olomoucká zahrada otevřela brány svým návštěvníkům poprvé v roce 1956. 15 856 340 je celkový počet návštěvníků, který do ní jejího od založení zavítal. V roce 2019 se turniket u vstupu otočil celkem 348 209 krát. Pro srovnání v roce 2017 byla návštěvnost zahrady 339 162, v roce 2018 357 221 osob. Na ploše 42 ha chová zoo 408 druhů zvířat v 1739 kusech,“ řekla k počtům návštěvníků Gronská.

Odchovalo se přes 150 zvířat

V roce 2019 se v Zoo Olomouc odchovalo 172 mláďat. Mezi nejvzácnější odchovaná mláďata dle jejich ohrožení ve volné přírodě za rok 2019 nepochybně patří kaloň rodriguezský, vari černobílý, sika vietnamský, kozorožec kavkazský, lemur běločelý, lvíček zlatý, daněk mezopotámský, markhur, sýček obecný a klokánek králikovitý. K nejvzácnějším odchovaným mláďatům dle náročnosti na odchov v zajetí pak mravenečník velký, binturong, medojed a krokodýl čelnatý.

Nejnavštěvovanější akcí se stal Večer duchů

Akcí s nejvyšší denní návštěvností se v roce 2019 stal tradiční Večer duchů. Z úhlu pohledu akce samotné, která trvá delší čas, pak Velikonoce.

„Duchové si v olomoucké zoo dávají dostaveníčko každoročně, ale sobota 26. 10. se do historie této akce zapsala vskutku výsostně. V dušičkový den do zahrady totiž zavítalo neuvěřitelných 7 658 návštěvníků. Což je nejvíce od roku 2009, kdy se tato akce konala poprvé. Na Večer duchů a Strašidelnou zoo se za 3 dny přišlo podívat celkem 15 071 lidí,“ řekla mluvčí zoo.

„Je to pro nás důkaz toho, že když dělají lidé něco pro lidi, jak nejlépe dokáží, a ke všemu přeje počasí, nemine se to úspěchem. Když jsem viděl proudící davy, nadšené dospělé, kteří si fotili dekorace, děti plné očekávání, měl jsem neskrývanou radost. Současně se laťka nastavila tak vysoko, že pro nás Večer duchů bude příští rok výzvou,“ komentuje ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Plný areál vydlabaných dýní, poletující mrtvá nevěsta, vylézající ruce z hrobů, kaplička ukrytá v pavučinách, hadi, štíři a jiná havěť, smrtka s kosou, nešťastný příběh svatebčanů, spousta bludiček, světélek, obživlý voják, jeptišky, dušičková foto stěna, děsivé lego modely, chemické pokusy z Pevnosti poznání, malování na obličej, strašidelná stezka, kde se bála i strašidla.

„To vše zlákalo veřejnost natolik, že vystála kolonu nejen v autě, ale i frontu u pokladen. A nežehrala. Mnozí tady v dobrém slova smyslu strašili až do pozdních hodin. Patří jim tedy dík nejen za odvahu, ale i za trpělivost. Miss děs, tak to byl letos opravdu děs. Zvolit 3 nejvěrohodnější strašidla z řad dětí a dospělých nebylo nikterak snadné. Nakonec si volba vyžádala potleskoměr. Vítězi se stali lesní muž a malá upírka. I letos jsme obdivovali nadšence z historického spolku Kirri, bez nichž by Večer duchů, a hlavně Stezka hrůzy, nebyly něčím tak výtečným. Vážíme si jejich práce, protože se pro druhé doslova rozdají. Tu a tam jim odpadne noha, hlava a další části těla,“ uzavřela mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Večer duchu a Strašidelná zoo v číslech

26. 10. 2019 - 7 685 návštěvníků

27. 10. 2019 - 4 910 návštěvníků

28. 10. 2019 - 2 476 návštěvníků

 

Další články