Zde může být vaše reklama.

Olomoucká zoo otevře návštěvníkům koncem května

Olomoucká zoo otevře návštěvníkům koncem května

foto: Lukáš Blokša

15. 04. 2020 - 13:17

Včerejší mimořádné zasedání vlády a jeho tisková konference přinesla změny také pro olomouckou zoologickou zahradu. Hned dva termíny, která vláda včera představila, se týkají zahrady. A to 25. května a 8. června.

„Nařízení vlády samozřejmě plně respektujeme a těší nás, že vidíme konkrétnější termíny otevření zahrady, byť zatím v dálce. Každý den uzavření zahrady pro nás představuje nemalé finanční ztráty, ale jistě je přednější bezpečí a zdraví lidí. Je lépe býti raději více připraven, než situaci podcenit. Zvláště v tomto případě. Proto s nařízením vlády souzním a zároveň věřím, že vývoj, okolnosti i chování jednotlivců povedou k lepším zítřkům,“ uvádí ředitel zoo Radomír Habáň.

Zoologická zahrada by měla brány svým návštěvníkům otevřít ve dvou fázích. Nejprve 25. května, kdy se zpřístupní pouze areál. 8. červen by pak měl přinést otevření pavilonů. O těchto termínech se tedy bude aktuálně hovořit. Jistě však záleží na celkovém vývoji situace a případném šíření nákazy koronavirem v populaci. Vše se jeví sice příznivě, ale na vavřínech není radno usínat. Proto se olomoucká zoo pevně k žádným termínům neuchyluje a vychází z nařízení vlády, která v této chvíli tyto dva termíny vydala.

"Mohlo by se zdát, že zahrada bude vždy 10. 3. ve střehu. Minulý rok ji přesně v tento den ochromila a na dva dny uzavřela vichřice Eberhard, letos koronavirus. Důvodem uzavření zoo bylo vydání mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a následného rozhodnutí Bezpečnostní rady statutárního města Olomouce.  Mimořádné opatření má sloužit k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření zmiňovaného koronaviru," doplnila ředitele mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Každý den zavření zoo, zvláště v sezónu představuje pro zahradu nemalé finanční ztráty. Ta olomoucká je z poloviny závislá právě na příjmech z výnosů ze vstupného, potažmo z gastro provozu. Druhou polovinu tvoří dotace od zřizovatele, kterým je město Olomouc. Na nich tedy zůstala momentálně závislá.

"Jarní měsíce, otevření sezóny, Velikonoce generují zoo zásadní návštěvnost. Mnohdy jsou ukazatelem čísla celkové roční návštěvnosti. Finanční ztráty mají za následek omezení všech investičních akcí a oprav, neboť je nutné pokrýt ty nejdůležitější věci, jako jsou mzdy pro zaměstnance, krmivo pro zvířata a energie. Měsíc březen od uzavření 10. 3. vyčíslil prozatímní ztrátu více než 2 miliony korun," uzavřela Gronská.

Další články