Zde může být vaše reklama.

Ohrožení živočichové Olomoucká zoo pomáhá chránit mořské želvy

Olomoucká zoo pomáhá chránit mořské želvy

foto: ZOO Olomouc

15. 10. 2019 - 15:00

Už sto milionů let křižují mořské želvy moře a oceány. V současné době najdeme na planetě sedm druhů těchto impozantních zvířat a všechny z nich patří k ohroženým druhům. Čtyři z nich dokonce patří mezi kriticky ohrožené. Za posledních 30 až 40 let klesly jejich počty takovým způsobem, že jim hrozí úplné vyhubení. A proto se do jejich záchrany zapopují i české zoologické zahrady, včetně té olomoucké!

Zabíjíme my, lidé
Především v oblasti Indického oceánu, ale i na dalších místech planety jsou mořské želvy nelegálně loveny pro maso, jejich krunýře jsou využívány pro zisk želvoviny, stávají se nechtěným úlovkem v rybářských sítích, jejich vajíčka lidé sbírají za účelem prodeje a konzumace. Želví snůšky jsou ohroženy rovněž stále intenzivnější zástavbou pobřežních oblastí a turistickým ruchem. Mořské želvy strádají taktéž konzumací plastového odpadu v oceánech, který mylně považují za svou potravu – medúzy.

Kdo želvy zachrání?
O záchranu těchto majestátních živočichů usiluje mezi jinými i mezinárodní nezisková organizace Turtle Foundation. Aktivity Turtle Foundation nyní podporují i některé české zoologické zahrady sdružené v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) – Zoo Hodonín, Zoo Liberec, Zoo Olomouc a Zoo Ostrava.

A jak je zachrání?
Cílem Turtle Foundation je zamezit vyhubení mořských želv. V současné době realizuje projekty ve dvou zemích – v Indonésii a na Kapverdách. V Indonésii, na odlehlém ostrově Sipora existuje pláž, kam připlouvají klást vejce největší současně žijící želvy – kožatky velké, které jsou velmi vzácné a patří ke kriticky ohroženým druhům. Na Kapverdách se vyskytuje třetí největší populace karety obecné na světě. V roce 2007 zde bylo pozabíjeno přes 1000 samic, které sem připluly naklást vejce. V souvislosti s masovým vybíjením želv vyslala organizace do těchto oblastí své členy a dobrovolníky, kteří ve spolupráci s místními komunitami střeží po celé hnízdní období pláže, aby se želvy mohly bezpečně rozmnožovat.

Další články