Zde může být vaše reklama.

Olomoucká zoo žádá po státu povolení otevřít dřív

Olomoucká zoo žádá po státu povolení otevřít dřív

foto: Lukáš Blokša

21. 04. 2020 - 09:06

25. května (areál) a 8. června (včetně pavilonů) 2020 by se z nařízení vlády měly otevřít zoologické zahrady. 11 z nich v této souvislosti obeslalo vládu otevřeným dopisem, v němž žádají, aby tyto termíny byly ještě zváženy a nařízení přehodnoceno. Konečné rozhodnutí však ponechávají na zřizovateli tak, aby se mohl sám rozhodnout o otevření areálu za splnění všech bezpečnostních opatření.

„Každý den uzavření zahrady pro nás představuje nemalé finanční ztráty, ale jistě je přednější zdraví lidí. Pokud však vývoj situace bude natolik příznivý, současně nebudeme podstupovat zvýšené riziko, dřívější otevření zoo podpořím. Jarní měsíce, otevření sezóny, Velikonoce, příznivé počasí…generují zoo zásadní návštěvnost. O tu ale zahrada letos přišla. Loni olomouckou zoo zasáhl nezvaný host v podobě vichřice Eberhard, který si vyžádal škody cca 10 mil. korun. Letošní zásah pandemie přináší ztráty zhruba podobné,“ uvádí ředitel zoo Radomír Habáň.

Většina zoo jsou příspěvkové organizace měst či krajů, a tudíž nemohou žádat o finanční pomoc stát.

„Nepodceňujeme nebezpečnost současné koronavirové pandemie. Ale jsme si vědomi, že bez finanční pomoci ze strany vlády bude každý den státem nařízené uzávěry zoologických zahrad nad rámec nezbytností znamenat skokový nárůst rizika fatálních dopadů,“ uvádí ředitelé. Na zoologické zahrady lze přitom z epidemiologického hlediska nahlížet stejně jako na každý jiný veřejně přístupný park. Rozhodnutí o otevření zoologických zahrad až koncem následujícího měsíce může zapříčinit rozsáhlé ekonomické, sociální a ochranářské škody. „V celkovém součtu se tedy ztráty na tržbách v českých zoo pouze za březen a duben pohybují okolo jednoho sta milionů Kč. Přitom náklady na provoz lze jen minimálně redukovat,“ shodují se.

„Zaměstnanci se musí o zvířata starat a udržet tak chovy často kriticky ohrožených druhů, které se ocitají na prahu vyhubení a jejich přežití mnohdy závisí právě na chovech v lidské péči,“ dodávají ředitelé zoo. Není tedy možné přestat zajišťovat veškerou náležitou péči zvířatům. Ta by neměla pocítit rozdíl.

Kromě olomoucké zahrady se do výzvy o dřívější znovuotevření zahrad zapojily také Zoo Liberec, Zoo Zlín, Safari Dvůr Králové, Zoo Brno, Zoo Ostrava, Zoo Jihlava, Zoo Vyškov, Zoo Hodonín a Zoo Hluboká nad Vltavou.

 

 

Další články