Zde může být vaše reklama.

Olomoucká zoologická zahrada podporuje ty ukrajinské

Olomoucká zoologická zahrada podporuje ty ukrajinské

foto: Lukáš Blokša

07. 03. 2022 - 10:05

Olomoucká zoologická zahrada se spolu s dalšími, které jsou sdružené v Unii českých a slovenských zoologických zahrad, připojila k výzvě na podporu zoologických zahrad na Ukrajině. Zároveň mají lidé, kteří se prokáží příslušností k ukrajinské národnosti, ať už rodiny, děti, nebo jednotlivci, vstup do Zoo Olomouc zdarma.

"Reagujeme na aktuální dění spřátelených zahrad na Ukrajině a současně od dnešního dne zveme k návštěvě ukrajinské občany, které válka vyhnala z domovů a hledají pro sebe i své děti místo, kde se budou alespoň na chvíli cítit lépe," dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Stanovisko Unie českých a slovenských zoologických zahrad k válce na Ukrajině

Stanovisko UCSZOO vychází z podstaty, že zoologické zahrady a akvária jako odborné instituce na mezinárodní úrovni spolupracují při záchraně biodiverzity a ohrožených druhů zvířat bez vazby na politické postoje. "Tuto úlohu však nelze plnit ve válečném stavu, a proto je UCSZOO připravená poskytnout, případně koordinovat pomoc ukrajinským zahradám a jejich zaměstnancům, pokud o to požádají. Podle informací ukrajinské zoo prozatím zvládají statečně a s plným nasazením vojenský stav na Ukrajině," stojí v prohlášení zahrad k válce na Ukrajině.

V této chvíli je prostřednictvím Zoo Praha zřízen sbírkový účet, na který UCSZOO doporučuje směřovat veškeré finanční prostředky pro pomoc válkou zasažených zoologických zahrad na Ukrajině.

Další články