Zde může být vaše reklama.

Olomoucké děti se vrátily do škol, problémy jsou s testy

Olomoucké děti se vrátily do škol, problémy jsou s testy

foto: Lukáš Blokša

12. 04. 2021 - 08:25

Děti z prvních stupňů základních škol se dnes vrátily do lavic. Školáci jsou v rotačním systému, u pár z nich už se dnes na olomoucké ZŠ Stupkova objevil i pozitivní test. Situaci okomentoval ředitel školy Pavel Hofírek.

Ne všichni žáci, kteří se do škol vrátit mohli, tak učinili. Škola jim tak nabídla alternativu.

"Nabídli jsme jim výuku v paralelní třídě. Takže když je dítě třeba ve 3.A, může se vzdělávat distančně ve 3.B. Ale zatím jde opravdu o jednotky případů," prozradil Hofírek. Také řekl, že už ve škole narazili na několik problémů spojených se samotným testováním.

"Je tam celá řada problémů, která souvisí s testy, které byly dodané. Jde o testy, které jsou technicky složité," uvedl Hofírek. Problém je už v tom, že v testovacích sadách je málo držáků na zkumavky, proto škola jako držáky chystá obrácené kostky LEGO.

"Druhý problém je v tom, že se špatně nakapává tekutina do zkumavky, navíc jdou špatně otevřít," doplnil. Zároveň se může stát, že se vytvoří vzduchová bublina a test tak nepůjde provést. Na ZŠ Stupkova v současné době chodí polovina žáků prvního stupně, celkem až 170 žáků, v osmi třídách.

Aby se žáci mohli vrátit do lavic, museli nejprve podstoupit antigenní test. To se dařilo zvládat napoprvé, u některých dětí poskytl pomoc přítomný rodič, jinde učitel, případně jiný dozor. Děti si odebrali vatovou tyčinkou vzorek z přední části nosu, v ZŠ Stupkova si u toho pomáhali dětskými říkankami. Následně už se jen čekalo na vyhodnocení odběru.

Vyučující se také během testování a čekání na výsledky dětí ptali, jestli už se těšili do školy. Školou tak většinou znělo sborové ano. Těšili se na školu jako takovou, své učitele i spolužáky.

Další články