Zde může být vaše reklama.

Olomoucké knihovny mají výdejní okna, městská jezdí k lidem domů

Olomoucké knihovny mají výdejní okna, městská jezdí k lidem domů

foto: Michal Folta - Olomouc.eu

18. 02. 2021 - 12:14

AKTUALIZOVÁNO 12:57/ Vědecká knihovna Olomouc a Městská knihovna v Olomouci jsou tady pro své čtenáře i v době pandemie koronaviru. Alespoň přes výdejní okénko, které každá z knihoven v minulých dnech otevřela. Městská knihovna ve své snaze potěšit čtenáře i v době koronaviru zašla ještě dále, zkouší službu rozvozu knih až domů.

Otevření výdejních okének dovolil knihovnám nový nouzový stav, který je v platnosti od 15. února. 

Čtenáři přicházející do poboček městské knihovny musí dodržovat striktní pravidla.
 
„Proudí k nám doslova davy čtenářů. Jen za první den otevření jsme obsloužili 284 lidí na hlavní budově a dalších 102 na pobočkách,“ popsala první zkušenosti ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková.
 
Obrovský zájem přesvědčil vedení, aby se na svých pobočkách knihovna vrátila k běžné půjčovní době.
 
„Oddělení pro děti a mládež navíc rozšířilo půjčovní dobu i na dopolední hodiny. Hlavní budova na náměstí Republiky bude mít otevřeno i v sobotu dopoledne,“ vyzdvihuje ředitelka Prucková. Výjimku tvoří jen malé pobočky v městských částech Droždín, Chomoutov, Lošov, Nedvězí, Slavonín, Sv. Kopeček, Radíkov a Týneček. Ta svá okénka otevřou až od 22. února v tradičním čase.
 
Výdejová okénka ale nejsou jedinou možností, jak se lidé mohou dostat ke knihám v Městské knihovně Olomouc. Z vybraných poboček přivezou pracovníci knihy až domů.

"Z poboček v Holici, Neředíně a Tabulového vrchu budou knihovníci od středy 17. února za čtenáři s předem objednanými knížkami jezdit až domů. Podmínkou je, aby si čtenář objednal pouze na dané pobočce, knihy z jiných poboček či z hlavní budovy zatím knihovna rozvážet nebude," stojí v tiskové zprávě.

„Objednávky přijímáme vždy do středečního poledne. Knihy a časopisy budeme rozvážet jen čtenářům, kteří bydlí v okruhu zmíněných poboček. Služba je pro všechny naše čtenáře zdarma, fungovat bude po dobu existence výdejních okének,“ vysvětluje ředitelka Lenka Prucková.

Výdejní okénko zřídila také Vědecká knihovna Olomouc, knihy lze vrátit přes bibliobox

„Návštěvníci výdejního okénka jsou povinni použít ochranu nosu a úst, přičemž se doporučuje používat respirátor bez výdechového ventilu alespoň třídy FFP2 nebo KN95. Po vstupu do budovy knihovny je nutno provést dezinfekci rukou, případně použít jednorázové rukavice,“ sdělila ředitelka knihovny Iveta Tichá.

Okénko je v provozu každý pracovní den. Od 18. února mezi 9. a 18. hodinou. Literatura jde jednoduše objednat přes web knihovny, pak už stačí jen přijít v uvedený čas k okénku a knihu si vyzvednout.

Další články