Zde může být vaše reklama.

23. ročník festivalu Olomoucké šachové léto 2022 začíná v pátek 12. srpna

Olomoucké šachové léto 2022 začíná v pátek 12. srpna

foto: a64.cz

10. 08. 2022 - 08:00

V pátek 12. srpna bude šachovou simultánkou na Horním náměstí zahájen 23. ročník tradičního mezinárodního festivalu Olomoucké šachové léto, nejlépe obsazené šachové akce na Moravě. Po dvouleté covidové přestávce se do Olomouce chystá více než 200 šachistů z 25 zemí světa, aby změřili své síly v několika turnajích pořádaných v rámci tohoto festivalu.

Radost organizátorů z restartu festivalu je letos bohužel výrazně menší, než by si přáli. V čele organizačního týmu totiž poprvé nestojí zakladatel festivalu a známý propagátor šachové hry pan Jaroslav Fuksík, který vloni náhle zemřel. Na jeho počest ponese festival od tohoto ročníku označení Memoriál Jaroslava Fuksíka.

Atraktivní podívanou slibuje tradiční simultánka před olomouckou radnicí, pořádaná v předvečer zahájení hlavních festivalových turnajů. V pátek 12. srpna od 16 do 19 hodin se zde budou moci zájemci z řad šachové veřejnosti, ale třeba i náhodní kolemjdoucí, utkat s velmistrem Pavlem Šimáčkem. Mistr České republiky z roku 2009 bude před orlojem současně čelit 15–20 protivníkům, kteří se pokusí získat jeho cenný skalp. Účast na simultánce je bezplatná. Po dohrání partií budou moci k uvolněným šachovnicím průběžně nastupovat další hráči.

Od soboty 13. srpna se celé festivalové dění přenese do Hotelu Flora, kde bude po osm následujících dní probíhat řada šachových klání. Nejsilněji obsazený bude uzavřený velmistrovský turnaj a dva mistrovské turnaje, ve kterých budou účastníci bojovat o mezinárodní tituly. Pro šachisty bez rozdílu výkonnosti je určen otevřený turnaj a turnaj seniorů. Tradiční seniorské zápolení bude mít letos poprvé v historii festivalu statut otevřeného Mistrovství ČR seniorů a bude se v něm bojovat o tituly v kategoriích 50+ a 65+.

Doprovodných festivalových turnajů v rapid šachu (úterý 16. srpna) a v bleskovém šachu (čtvrtek 18. srpna) se mohou zúčastnit hráči i bez předchozí registrace. Začátky obou turnajů jsou v 9:00.

Nejsilnějším účastníkem festivalu Olomoucké šachové léto bude 11. hráč českého žebříčku velmistr Jan Krejčí pocházející z Litovle a v současnosti hájící barvy českého mistra Novoborského ŠK. Kromě něj se na festivalu představí další tři mezinárodní velmistři – Gyula Pap (Maďarsko), Azer Mirzoev (Ázerbájdžán) a Bogdan Lalič (Chorvatsko) a osm mezinárodních mistrů.

Divácky atraktivní budou jejich souboje se špičkovými mladými českými šachisty. Do Olomouce přijede například Jáchym Němec (nejlepší český hráč do 14 let), Richard Stalmach (nejlepší český hráč do 16 let) a Jakub Kůsa (nejlepší český hráč do 18 let). Na festivalu se představí také další naši talentovaní hráči Adam Frank a Marek Miča, třetí a čtvrtý hráč dorosteneckého žebříčku.

Jednotlivá kola všech hlavních turnajů začínají shodně vždy v 16:00, s výjimkou posledního kola, které je na programu v sobotu 20. srpna od 9:00. Slavnostní zakončení festivalu proběhne v sobotu v 15:30. Diváci mají vstup do hracího sálu v Hotelu Flora zdarma.

Vybrané partie budou přenášené on-line na internetu, kde je budou moci sledovat fanoušci z celého světa. Bližší informace o festivalu a odkazy na on-line přenos partií naleznou zájemci na webových stránkách pořádající Agentury 64 (www.a64.cz).

Další články