Zde může být vaše reklama.

Mezinárodní festival Olomoucké šachové léto zakončeno

Olomoucké šachové léto zakončeno

foto: a64.cz

23. 08. 2022 - 11:00

V sobotu 20. srpna byl závěrečným kolem ukončen mezinárodní šachový festival Olomoucké šachové léto 2022, nejlépe obsazený šachový festival na Moravě, v jehož rámci se letos konalo také Otevřené mistrovství ČR seniorů. V klimatizovaném kongresovém sále Hotelu Flora se v hlavních turnajích festivalu utkalo na 64 polích celkem 188 hráčů z 25 zemí a 5 kontinentů.

V uzavřeném velmistrovském turnaji PROCLIENT CUP zvítězil se 6,5 body velmistr Azer Mirzoev z Ázerbájdžánu, který jako jediný v turnaji neokusil hořkost porážky. S půlbodovou ztrátou skončil na druhé příčce nejvýše nasazený velmistr Jan Krejčí z 1. Novoborského ŠK. Na 5,5 bodu shodně dosáhli dva nejmladší účastníci turnaje – šestnáctiletí Richard Stalmach z Beskydské šachové školy a Ukrajinec Artem Lutsko. Oba se tak mohli radovat ze zisku normy mezinárodního mistra.

Uzavřený mistrovský turnaj OPTIMTOP CUP opanovali se 6 body čeští mladíci – vítězný Jakub Stinka z Chess club Písek a stříbrný Jakub Kůsa z Moravské Slavie Brno. O třetí místo se s 5,5 body a shodným pomocným hodnocením rozdělili Alexey Kukelko z Ukrajiny a Ondřej Nytra z Beskydské šachové školy.

Druhý uzavřený mistrovský turnaj AVE-KONTAKT CUP se stal se 6,5 body kořistí teprve čtrnáctiletého Jáchyma Němce z Moravské Slavie Brno, který suverénně zvítězil s náskokem 1,5 bodu před svými pronásledovateli. I přes celkové vítězství ho bude asi trochu mrzet fakt, že mu těsně o půl bodu unikla norma mezinárodního mistra. V posledním kole o ni bojoval v partii s celkově druhým Markem Míčou z Beskydské šachové školy, nicméně partie skončila po boji remízou. Pět bodů získali také všichni mezinárodní mistři účastnící se turnaje - třetí Stephen Mannion ze Skotska, Richard Biolek z Agentury 64 Grygov a Španěl Rufino Jimenez Camarena.

Otevřeného turnaje Open Olomouc se zúčastnilo celkem 69 hráčů. Překvapivým, ale zaslouženým vítězem se způsobem start-cíl stal 10. nasazený Paul Muzika ze Španělska. Ztratil pouze tři půlky s nejvýše nasazenými IM Markem Matyášem a IM Al-Ali Husseinem z Iráku a také s celkově druhým Mihailem Jordanovem z Makedonie. Oba uhráli 7,5 bodu a třetímu Jiřímu Houškovi z SK Petřín Plzeň a čtvrtému Al-Ali Husseinovi se vzdálili o celý bod. Velký favorit turnaje Marek Matyáš z Interchess skončil se 6 body až na páté příčce.

Tradiční seniorský turnaj se letos premiérově hrál jako Otevřené mistrovství České republiky seniorů. Na startu se sešlo celkem 89 hráčů, kteří bojovali o tituly přeborníků v kategoriích nad 50 a nad 65 let, tedy v kategoriích, ve kterých se hrají také evropská a světová mistrovství. Absolutním vítězem turnaje se se 7 body stal Vlastimil Sejkora z ŠK Děčín, který současně získal titul přeborníka v kategorii S65. Stejný bodový zisk a jen horší pomocné hodnocení odsunulo na druhou příčku Jana Bartoše z Unichess, který se stal přeborníkem v kategorii S50. Celkově třetí byl také se 7 body František Vrána z ŠK Staré Město. První trojice si své umístění na bedně vybojovala definitivně až vítězstvími v posledním kole v přímých soubojích s dalšími šestibodovými hráči.

Jedinou tuzemskou účastnicí mistrovství a tím i přebornicí v kategorii S50 se stala Jana Biolková z Agentury 64 Grygov.

V rámci festivalu se konaly také dva doprovodné turnaje v rapid šachu a v bleskovém šachu, kterých se zúčastnilo 74 resp. 62 hráčů.

Rapid turnaj překvapivě opanovali ziskem 6 bodů ze 7 partií dva mladíčci ze zahraničí. Vítězem se stal třináctiletý Sanzhar Sainov z Kazachstánu a druhé místo obsadil jen o rok starší Gregor Andreas Poschadel z Německa. Třetí skončil Jáchym Bareš z Agentury 64 Grygov.

V bleskovém turnaji nedal svým soupeřům nejmenší šanci vítězný Alexey Kukelko z Ukrajiny, když získal 10,5 bodu z 11 možných! S velkým odstupem a ziskem 8,5 bodu skončili druhý Felix Schletter z Německa a třetí Tomáš Filip z Interchess. Bleskový turnaj se hrál současně jako krajský přebor Olomouckého kraje. Přeborníky se stali v kategorií mužů Jakub Vaculík z ŠK Velké Losiny, v kategorii juniorů Adam Zrůbek z Agentury 64 Grygov a v kategorii dorostenců Timofey Bokhnak z ŠK Vinary.

Pro účastníky festivalu byl připravený také nešachový kulturní program. Komentovanou prohlídku města Olomouce a výlet na nedaleké poutní místo Svatý Kopeček se známou Bazilikou Navštívení Panny Marie si nenechalo ujít několik desítek účastníků nejen z řad seniorů.

O bezproblémový průběh celého festivalu se starala čtveřice rozhodčích - Rastislav Diviak, Kateřina Šimáčková, Petr Buchníček a Luboš Drahotský.

Prostřednictvím internetu bylo každý den přenášeno on-line celkem 36 partií – všechny partie uzavřených turnajů, 5 partií openu a 16 partií seniorského mistrovství.

Konečné výsledky, partie a fotografie z festivalu naleznou zájemci na webových stránkách pořádající Agentury 64 (www.a64.cz).

Další články