Zde může být vaše reklama.

Olomoucké školy jsou na nový školní rok připravené

Olomoucké školy jsou na nový školní rok připravené

foto: Lukáš Blokša

24. 08. 2020 - 09:00

Po dvou měsících prázdnin se příští týden v úterý vracejí do školních lavic žáci a studenti základních a středních škol. Nejinak je tomu samozřejmě v Olomouci, kde už dnes začíná klasický přípravný týden pro pedagogy. Vzhledem k situaci kolem koronaviru však bude začátek letošního roku přece jen trochu jiný, než v letech předešlých. Jak jsou školy na žáky nachystané, jestli jsou připravené na opatření proti koronaviru a další otázky jsme se zeptali ředitelů dvou olomouckých základek - Zbyňka Kundruma ze ZŠ Mozartova a Miluše Zatloukalové ze ZŠ Spojenců.

HV: Jak probíhají přípravy na školní rok? 

Miluše Zatloukalová, ZŠ Spojenců: Prázdniny jsou vždy hlavním obdobím pro opravy a rekonstrukce. V tomto týdnu finišují tyto práce a paralelně s tím provozní zaměstnanci školy provádí generální úklid, který spočívá v kompletním mytí a  dezinfekci všeho, co ve škole je, tj. okna, světla, radiátory, ventilátory, toalety, nábytek, atd. V úterý 25. 8. nastupují do školy pedagogičtí pracovníci, tj. škola musí být čistá a po technické stránce připravená na provoz. Pedagogičtí pracovníci pak kromě klasických úkolů přípravného týdne, budou muset ve větší míře pracovat v rámci metodických sdružení a předmětových komisí a navázat na předchozí období - např. jak zmapovat dosaženou úroveň osvojených znalostí, upravit časové a tematické plány podle míry realizace témat školního vzdělávacího programu, nastavit formy podpory nejen pro zaostávající žáky, ale i pravidla hodnocení v adaptačním období a další.

Zbyněk Kundrum, ZŠ Mozartova: Přípravy probíhají naprosto standard ním způsobem jako každý jiný rok. Učitelé se na nový školní rok těší, těší se samozřejmě na děti, na atmosféru školy. Distanční výuka byla jistě funkční, ale bez sociálních kontaktů není škola školou. V souvislosti s nemocí covid 19 budeme samozřejmě obezřetní, maximální pozornost budeme věnovat hygieně a standardu úklidu, ale tak činíme i v každém běžném denním režimu školy.

 

HV: MŠMT vyhlásilo, že každá škola dostala manuál, jak od nového školního roku vzhledem ke koronaviru postupovat. Máte ho? 
 
Miluše Zatloukalová, ZŠ Spojenců: Ano, manuál máme. Datovou schránkou přišel v úterý ve večerních hodinách. Dostupný byl na stránkách MŠMT v úterý 18.8. ráno v době tiskové konference p. Plagy. Současně ho ředitelům přeposílal i odbor školství MmOl.

Zbyněk Kundrum, ZŠ Mozartova: Ano, manuál MŠMT máme. Není v něm nic překvapivého. Je přehledný, obsahuje věci závazné, doporučující, informativní. Každá škola pracuje v jiných podmínkách, každá škola bude samozřejmě postupovat tak, aby blaho dětí, komfort dětí byl vždy na prvním místě. U nás spokojenosti a pohodě dětí přizpůsobíme naprosto vše. Rád v této souvislosti chci také připomenout, že i ČŠI připravila velice erudovaný - doporučující - materiál, jak má škola postupovat s naplňováním očekávaných výstupů RVP. Je to pro školu také velice přínosný materiál.

 

HV: Manuál obsahuje doporučení i nařízení. Je něco, co budete u vás na škole požadovat navíc, nebo uděláte navíc?
 
Miluše Zatloukalová, ZŠ Spojenců: Závazné části manuálu nejsou nijak předimenzované, vychází z platné legislativy. Celou řadu opatření jsme realizovali  v rámci návratu dětí do školy v květnu a červnu. Zatím neplánujeme žádná opatření nad rámec těch, které jsme již realizovali. Případná další opatření budeme realizovat v závislosti na epidemiologické situaci.

Zbyněk Kundrum, ZŠ Mozartova: Manuál MŠMT je dostatečně přehledný, určitě něco nad rámec požadovat nebudeme.

 

HV: Už na jaře si školy vyzkoušeli, jaké to je, provádět výuku distančně. Jste na podobnou situaci opět připraveni?
 
Miluše Zatloukalová, ZŠ Spojenců: Na podobnou situaci připraveni jsme, ale určitě si přejeme, aby nenastala. Na jaře bylo vše hektické,  zaváděli jsme spoustu nových věcí, které jsme se učili za pochodu a za pochodu je také realizovali. Základní mechanismy máme nastavené, nyní můžeme vylepšovat. Budeme velmi rádi,  pokud v říjnu budou mimořádné prostředky na nákup digitálních pomůcek. Bude to pomoc, která se jistě pozitivně projeví v kvalitě případné distanční výuky ze strany pedagogů, a současně pomůže rodinám, pro které by pořízení PC představovalo výrazný zásah do rodinného rozpočtu.

Zbyněk Kundrum, ZŠ Mozartova: Ano, na podobnou situaci jsme připraveni. Opět bychom postupovali stejně jako na jaře. Asynchronním způsobem, tvorbou vzdělávacích materiálů. Nicméně jsme přesvědčeni, že k uzavření škol nedojde. 

 

HV: Informujete nějakým způsobem také rodiče, o tom, jak celá situace vypadá? 
 
Miluše Zatloukalová, ZŠ Spojenců: Prvním krokem je zveřejnění "manuálu" na webových stránkách školy. V přípravném týdnu budeme rodiče prostřednictvím webových stránek, emailem a v Bakalářích informovat o školou přijatých hygienických opatřeních, organizaci prvního dne i opatřeních, která bude škola případně realizovat v souvislosti s vývojem epidemiologické situace a stupni pohotovosti v oblasti veřejného zdraví ("semafor"). 15.9. budeme mít mimořádné třídní schůzky, kde budou zákonní zástupci seznámeni s opatřeními školy v oblasti pedagogické - s reflexí vzdělávacích výstupů,  úpravami v rozvržení učiva,  adaptačními plány nebo formami podpory.
 

Zbyněk Kundrum, ZŠ Mozartova: Rodiče budeme informovat. Doposud jsme tak neučinili. Vyčkáváme až do přípravného týdne, vyčkáváme také, jestli ještě MŠMT neprovede nějaká upřesnění. 

Další články