Zde může být vaše reklama.

Olomoucké školy se připravují na návrat žáků do lavic

Olomoucké školy se připravují na návrat žáků do lavic

foto: Lukáš Blokša

07. 04. 2021 - 12:46

Olomoucké základní školy se připravují na návrat části studentů do lavic. Už 12. dubna se do lavic vrátí první stupně ze základních škol a to v rotačním systému. Další podmínky návratů žáků do lavic oznámil ministr školství Robert Plaga na včerejší tiskové konferenci. Na to, že už brzy budou po chodbách běhat žáci, se připravují také ředitelé olomouckých škol. A Dopravní podnik města Olomouce obnoví provoz školních autobusů na lince 11.

Ředitel Zbyněk Kundrum ze ZŠ Mozartova se obává při návratu hlavně toho, že rodiče, kteří mají na škole více dětí, budou mít i nadále velké starosti. Například když jedno z dětí bude zrovna ve škole, může se stát, že v rámci rotačního systému bude to druhé zrovna doma.

"Rotace však způsobí spoustě rodičů, kteří mají ve škole více dětí, samozřejmě také i trošku komplikací. Jedno dítě ve škole, druhé doma. Ale rodiče jsou vstřícní, spolupráce s nimi je fajn. Je to zvláštní rok. Snad příští roky budou ve škole jen a jen lepší," napsal na dotaz Večerníku Kundrum.

Ten se rovněž vyjádřil ke komunikaci ministerstva ke školám.

"Pokyny jsme z MŠMT doposud žádné nedostali, ale rozhodně nezoufáme a už vůbec si nestěžujeme. Na speciálním portále je sousta dostupných a seriózních informací, které jsou pro nás cenným pomocníkem. Uděláme vše, aby komfort nástupu dětí byl co možná největší, testování bezproblémové," doplnil Kundrum.

Podobně vidí informovanost ze strany ministerstva také ředitelka ZŠ Spojenců Miluše Zatloukalová.

"Datovou schránkou nám žádné informace nepřišly, ale na webových stránkách MŠMT pod odkazem Informace k testování na školách jsou ode dneška podrobné informace určené školám, rodičů, ale i žákům a studentům. Je tam úplně vše od manuálu k provozu škol, přes manuál pro testování, názorné letáčky i instruktážní videa. V tuto chvíli jsou informace dostupné a můžeme chystat vše pro návrat," uvedla Zatloukalová.

Kundrum: Učitelé se na žáky těší

Ředitel ZŠ Mozartova Zbyněk Kundrum nám v e-mailu také napsal, že se učitelé na své žáky těší. Zatloukalová ze Spojenců pak uvedla, že škola připravuje plán pro výuku.

"V tuto chvíli máme rozpis rotační výuky, usilovně vymýšlíme organizaci testování, zkoušíme aplikaci pro předávání dat z testování. Chystáme informace pro rodiče a žáky. Máme ještě kus práce před sebou, ale v pátek odpoledne budeme na návrat dětí do školy připraveni," doplnila Zatloukalová. 
 
Hasiči budou rozdělovat testy pro školy
 
Školám s návratem dětí do škol pomohou také krajští hasiči. A to konkrétně s rozdělováním testovacích sad. Už včera hasiči v Olomouci uložili do svého skladu 91 krabic a celkem 245 700 testů.
 
"Přerozdělíme je a poputují na výdejní místa na 13 požárních stanicích Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Zde si je na konci týdne vyzvednou zástupci jednotlivých školských zařízení," informovala na twitteru mluvčí hasičů Lucie Balážová.
 
Dopravní podnik vrací školní posilové spoje linky 11
 
Vzhledem k rozhodnutí vlády o návratu školáků do lavic se Dopravní podnik města Olomouce rozhodl vrátit do provozu školní posilové spoje na lince 11.
 
"Od pondělí 12. 4. 2021 dochází, na základě rozhodnutí Vlády o postupném otevření škol, k obnovení školních posilových spojů na autobusové lince č. 11, která bude vedena bez omezení dle jízdních řádů s platností od 13. 12. 2020," uvedla v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Martina Krčová.
 

Co se změní od 12. dubna?

- První stupeň ZŠ se vrací k prezenční výuce (rotačně).
- Do školek jdou předškoláci, otevřou i speciální školy.

Další články