Zde může být vaše reklama.

Olomouckou MHD od příštího pondělí ovlivní stavební práce

Olomouckou MHD od příštího pondělí ovlivní stavební práce

foto: Archiv HV

03. 01. 2022 - 09:03

V pondělí 10. ledna kvůli postupujícím stavebním pracem dojde ke změně provozu u sedmi autobusových a jedné tramvajové linky, které v Olomouci provozuje Dopravní podnik města Olomouce. V případě autobusů půjde o změny kvůli uzavření křižovatky ulic Schweitzerova a Zikova při výstavbě tramvajové trati na Nových Sadech, tramvajová linka bude ovlivněná výstavbou nového mostu přes Moravu v centru města.

 

Autobusový provoz ovlivní uzavření části ulice Schweitzerova spolu s křižovatkou s ulicí Zikova. Dotčené pracemi v tomto úseku budou linky číslo 10, 16, 17, 28, 29, 50 a 51. Všechny budou jezdit dle výlukových jízdních řádů.

Změny u autobusů čekají na linky č. 10, 16, 17, 28, 29, 50 a 51

Linka č. 10 bude provozována dle stávajícího výlukového jízdního řádu. "Je obousměrně vedena mezi zastávkami Autobusové nádraží podchod a Fakultní nemocnice / Hotelový dům po objízdné trase ulicemi Tovární a Velkomoravská. Na objízdné trase jsou obsluhovány zastávky Velkomoravská a Zenit. Zastávky Trnkova, Zikova a Povel, škola nejsou linkou č. 10 obsluhovány," prozradila ještě před Vánoci mluvčí dopravního podniku Martina Krčová.

Změna čeká také na linku číslo 16, která bude jezdit podle nového výlukového řádu. Bude zde průjezdná konečná náhradní zastávka U Kapličky, která bude umístěná v ulici Voskovcova. Zároveň budou autobusy jezdit mezi zastávkami U Botanické zahrady a U Kapličky po objízdné trase tak, aby se vyhnula uzavírkám."Na objízdné trase směr U Kapličky bude obsluhovat zastávky Zenit, Trnkova, U Rybářského stavu, Nové Sady, Slavonínská, U Kapličky (náhradní zastávka na ulici Voskovcova pro výstup i nástup). Z náhradní zastávky U Kapličky směr Tržnice bude obsluhovat zastávky Jižní (směr Slavonín), Slavonínská, Nové Sady, U Rybářského stavu, Trnkova a Povel, škola (náhradní zastávka na ulici Velkomoravská v odbočovacím pruhu do ulice Schweitzerova)," prozradila už dříve Krčová.

Také u linek číslo 17 a 28 budou zavedené výlukové jízdní řády, po objízdné trase mezi zastávkami U Botanické zahrady a Slavonín, křižovatka / Slavonín, Dům seniorů."Na objízdné trase směr Slavonín budou obsluhovat zastávky Zenit, Trnkova, U Rybářského stavu, Nové sady, Slavonínská. Ve směru na Tržnici budou obsluhovat zastávky Slavonínská, Nové Sady, U Rybářského stavu, Trnkova a Povel, škola (náhradní zastávka na ulici Velkomoravská v odbočovacím pruhu do ulice Schweitzerova)," uvedla ke změnám Krčová.

U linky číslo 29, jejíž spoj odjíždí ze zastávky Zikova v 7:19, nebude tato zastávka obsluhovaná a spoj bude odjíždět až ze zastávky Trnkova v 7:20.

Chystané změny se dotknou také linek číslo 50 a 51. První z nich a spoje s odjezdy z Hlavního nádraží v 0:19 a 2:45 budou vedené mezi zastávkami Hotelový dům a U Kapličky po objízdné trase. Na té nebude obsluhovaná zastávka Povel, škola, kterou nahradí zastávka Zenit."

Linka č. 51 bude provozována dle výlukového jízdního řádu. Mezi zastávkami U Botanické zahrady a U Kapličky bude vedena po objízdné trase ulicemi Schweitzerova – Velkomoravská – Rooseveltova – Střední Novosadská – Slavonínská – Peškova – Voskovcova. Dále bude pokračovat na zastávku Jižní ulicemi Voskovcova a Schweitzerova, odkud bude vedena již po své trase. Nebude obsluhována zastávka Povel, škola, která bude nahrazena zastávkou Zenit," dodala Krčová.

10. ledna přestane jezdit tramvaj na Žižkovo náměstí

Pokračující stavební práce na protipovodňových opatřeních v centru Olomouce ovlivní také provoz tramvajové linky číslo 3, která v současné době jezdí mezi zastávkami Trnkova - Žižkovo náměstí a zpět. Od desátého ledna bude tato linka jezidt pouze mezi zastávkami Trnkova a Náměstí Hrdinů, s čímž souvisí také změna v jízdních řádech. Zbytek trasy totiž až na Žižkovo náměstí zajistí výlukové autobusy s označením X, která bude jezdit ze zastávky Palackého na Žižkovo náměstí a dále na Hlavní nádraží. Tato linka bude vynechávat zastávky U Bystřičky a Fibichova. Změny se dotknou také linky číslo 5, ostatní linky, 1, X4, 7 a U pojedou beze změn.

Z důvodu pokračujících stavebních prací na výstavbě mostu přes řeku Moravu na ulici Masarykova dojde od 10. ledna k opětovnému omezení tramvajového provozu. Předpokládaný termín ukončení stavebních prací je 30. června 2022. Od pondělí 10. 1. 2022 dochází k omezení tramvajové linky č. 3, která bude vedena pouze v úseku Trnkova – Náměstí Hrdinů. S tím souvisí i změna jízdního řádu linky č. 5. Bude zavedena náhradní autobusová doprava s označením X, která bude vedena v úseku Palackého – Žižkovo náměstí – Hlavní nádraží. Touto linkou nebudou obsluhovány zastávky U Bystřičky a Fibichova! Jízdní řády linek č. 1, X4, 7 a U se nemění.

Další články