Zde může být vaše reklama.

Olomouckou zoo loni navštívilo nejvíce návštěvníků za deset let

Olomouckou zoo loni navštívilo nejvíce návštěvníků za deset let

foto: Archiv

11. 01. 2022 - 16:30

Olomoucká zoologické zahrada zveřejnila důležitá čísla z loňského roku. Týkala se peněz utracených za krmivo, počtu stavebních úprav na území zahrady, odchovaných mláďat i počtu návštěvníků, který byl za posledních deset let rekordní.

I přesto, že byla zahrada téměř 4 měsíce z minulého roku zcela uzavřená, počet návštěvníků za posledních deset let byl rekordní. Kromě těchto finančních zdrojů získala zahrada také spoustu darů, finance, celkem 33 milionů korun poskytl i zřizovatel, Statutární město Olomouc.

„Přeji všem lidem, aby se k nim ostatní chovali tak, jako se k naší zahradě chovala veřejnost po celý rok,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Olomoucká zahrada otevřela brány svým návštěvníkům poprvé v roce 1956. 16 517 023 je celkový počet návštěvníků, který do ní od jejího založení zavítal. V roce 2021 se turniket u vstupu otočil celkem 367 248 krát. Na ploše 42 hektarů zoo chová 1621 jedinců ve 392 druzích. Rok 2021 přinesl narození 270 mláďat.

Nejvíce návštěvníků za posledních 10 let

Počet návštěvníků se zastavil na čísle 367 248. Jedná se o nejvyšší návštěvnost za posledních 10 let. Pro srovnání v roce 2020 byla návštěvnost 293 457 osob, v roce 2019 pak 348 209.

"Nutno zmínit, že si covidová doba v uplynulém roce vyžádala uzavření zahrady od 1. 1. do 12. 4. 2021. O to více děkujeme a vážíme si trvalé přízně návštěvníků o zoologické zahrady v celé naší zemi," prozradila mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Jaká zvířata se loni v zoo podařilo odchovat?

Mezi významné odchovy můžeme nepochybně zařadit zdařilý odchov lvíčka zlatého, kozorožce kavkazského,
kaloně Rodriguezského, zoborožce kaferského, zubra evropského, lemura katy, medojeda kapského. Návštěvníky jistě potěšil nově přivezený pár levhartů mandžuských, dva samci pandy červené. Ta se v zoo objevila vůbec poprvé stejně jako nově přicestovalí velbloudi jednohrbí.

Kolik krmiva zvířata spotřebovala?

Jelikož zvířata hodovala, roční útrata za nákup krmiva činila 6.860.570 Kč. Náklady na denní spotřebu krmiva pak
představovaly částku 18.796 Kč. Pro srovnání v roce 2020 byly částky tyto: 6.436.801 Kč a 17.587 Kč.

Jaké stavební počiny se udály v zoo?

V průběhu roku došlo k otevření nové expozice terárií (nevyužitý interiér vyhlídky pavilonu žiraf se proměnil v další
zbrusu novou expozici terárií, která představuje království pro varany, užovky, leguány, zlatohlávky a další obyvatele), expozice pro rysy (kůrovec i vichřice Eberhard se neblaze podepsali na výběhu rysů karpatských, nově se tedy vybudovala prostorná vyhlídka pro návštěvníky a rysům se současně zvětšilo jejich území), expozice pro pandy červené. Oba samci přijeli z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais.

Do rozvojových plánů patřily gastro provozovna, kdy v blízkosti pavilonu šelem začala stavba další provozovny rychlého občerstvení pro veřejnost, nádrže na dešťovou vodu, kde došlo rekonstrukce rybníčku v centrální části zoo, položení záchytných nádrží na dešťovou vodu. A to i díky dotaci a inženýrské sítě.

Další články