Zde může být vaše reklama.

Olomoučtí ostřelovači druzí v těžké mezinárodní soutěži

Olomoučtí ostřelovači druzí v těžké mezinárodní soutěži

27. 06. 2019 - 13:00

Slavnostním nástupem za účasti pozvaných hostů v čele se zástupcem náčelníka Generálního štábu – ředitelem Společného operačního centra MO generálem Jiřím Vernerem byl  ukončen 7. ročník mezinárodní soutěže odstřelovačů Ride od the Kings 2019. Zapojilo se do ní celkem 22 dvoučlenných týmů z ozbrojených složek České republiky a armád Lotyšska, Maďarska a Polska. Síly měřily při plnění 65 náročných úkolů. V celkovém hodnocení na třetím místě skončil tým ze zásahové jednotky ředitelství policie Ústeckého kraje, druzí pak skončili příslušníci Vojenské policie Olomouc.

Soutěž, která se uskutečnila ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice, odstartovala v neděli vylosováním čísla soutěžního družstva s následným rozdělením do třech skupin.

Soutěžící měli během pěti dnů za úkol splnit celou řadu střeleckých úkolů. Přesunovali se pěšky, terénním vozidlem či na tatře. Vždy s plnou výstrojí, vyzbrojí a vybavením se dostali na stanoviště, kde byli vždy uvedeni do situace. V časovém limitu si museli zvolit taktiku a museli se rozhodnout, kdo bude střílet z jaké zbraně a na jaké cíle.

 

Střílelo se z vody i ze vzduchu

Na soutěžící čekala řada střeleckých úkolů, které se soustředily na cíle na krátké i dlouhé vzdálenosti, z místa i za přesunu, ve vodě, na souši, a dokonce i ze vzduchu. Organizátorům se povedlo zabezpečit dva vojenské vrtulníky Mi – 171Š, ze kterých soutěžící mířili na cíle z kulometu MINIGUN či z vlastní odstřelovací pušky.

Z celkově připravených 65 střeleckých úkolů nebyly do celkového hodnocení započteny pouze dvě noční položky. Důvod byl prostý. Po středečním prudkém lijáku zakryla prostory střelnic hustá mlha a následně i přes snahu soutěžících nebylo možné střílet. Ukázalo se, že přírodní zákony platí i pro odstřelovače. 

V celkovém hodnocení na třetím místě skončil tým ze zásahové jednotky ředitelství policie Ústeckého kraje, druzí pak skončili příslušníci Vojenské policie Olomouc a vítězství si odneslo družstvo tvořené příslušníkem Skupiny operativního nasazení Celní správy ČR a příslušníkem Útvaru rychlého nasazení Policie ČR.

 

Best of the Best za rok 2019

Zvláštní ocenění Best of the Best za rok 2019 získal příslušník Útvaru rychlého nasazení Policie České republiky nprap. M. B. Cenu za nejlepší zahraniční družstvo si odnesl tým z Lotyšska. Ani příslušníci Armády České republiky se v silné konkurenci neztratili. Pomyslná bedna unikla příslušníkům 42. mechanizovanému praporu Tábor ve složení rtm. Miloň Neubauer a čet. Josef Honsa o pouhých 35 bodů.

Další články