Zde může být vaše reklama.

Olomoučtí strážníci bojují s neukázněnými koloběžkáři

Olomoučtí strážníci bojují s neukázněnými koloběžkáři

foto: MP Olomouc

21. 09. 2021 - 12:03

Nekázeň. Tak by se podle mluvčího strážníků Městské policie Olomouc dalo pojmenovat chování cyklistů a jezdců na koloběžkách, zejména těch elektrických, v uplynulých měsících.

"Od začátku letošního roku jsme řešili přes devět stovek přestupků dle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Samotní koloběžkáři se postarali o necelou čtvrtinu tohoto protiprávního jednání," uvedl mluvčí strážníků Petr Čunderle.

Podle Čunderleho jezdci na koloběžkách často neznají povinnosti, které jim během jízdy ukládá zákon.

"Překvapený výraz jim dokáže na tváři vykouzlit sdělení strážníků, že jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka," doplnil Čunderle.

V minulých dnech proto strážníci spolu s kolegy z Policie České republiky provedli dopravně bezpečnostní akci.

"Hlídky strážníků a policistů na vytipovaných místech kontrolovaly způsob jízdy, využívání cyklostezek, povinnou výbavu, anebo zda dotyční účastníci silničního provozu nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek," dodal mluvčí strážníků.

Během akce zjistili strážníci a policisté celkem 34 přestupků, 22 řešili domluvou, rozdali 11 pokut a v jednom případě museli celou věc oznámit správnímu orgánu, který bude věc dále řešit. V rámci akce také narazili na jednoho člověka, po kterém bylo vyhlášené pátrání.

 

Další články