Zde může být vaše reklama.

Olomoučtí učitelé dostanou bustu Komenského

Olomoučtí učitelé dostanou bustu Komenského

foto: Olomouc.eu

28. 03. 2021 - 18:00

Malou útěchu v současné době, kdy se se svými žáky nemohou vídat jinak, než přes online platformy, přichystalo město Olomouc. To dnes, v den, na který připadá narození Jana Ámose Komenského a jde také o Den učitelů, předá bustu učitele národů, kterou zrestauroval Radomír Surma a bude umístěná ve vstupní hale ZŠ Komenium.

Busta učitele národů Jana Ámose Komenského, jehož narozeniny (28. 3. 1598) jsou i Dnem učitelů, patří Základní škole Komenium, v níž se už několik let odehrává velká část odborné práce akademického restaurátora a výtvarníka Radomíra Surmy. Poté, co zrekonstruoval místní freskový sál, tak dostal od ředitelky školy prosbou také za úkol zrestaurovat tuto bustu.

„Jedná se o odlitek velmi kvalitní sochařské práce, který byl ale hodně olámaný a podřený s nečitelnými nápisy s daty narození a úmrtí, s ulomeným nosem a dalšími škodami. Navíc byl natřený nevhodným zažloutlým špinavým latexem,“ říká Radomír Surma. Nakonec se rozhodl provést tuto práci bezplatně jako sponzorský dar škole.

„Nejprve jsem sochu očistil a oloupal a skalpelem dočistil hrubý latexový nátěr. Pak jsem sádrou domodeloval chybějící olámané artefakty modelace, což se nejvíce týkalo nosu, draperie a hřbetů knih na podstavci. Zregeneroval jsem i nečitelné nápisy na dolním štítku,“ popisuje restaurátor průběh práce. Následně ještě naimpregnoval změklou sádru pryskyřicí a opatřil ji patinací olejem, která imituje bronzový odlitek. „K bustě jsem ještě navrhl a napatinoval profilovaný sokl, který je v bílé mramorové leštěné polituře,“ dodává Radomír Surma.

Busta bude umístěna ve vstupní hale školy. „Původně jsme s panem restaurátorem plánovali, že busta bude po dokončení slavnostně odhalena, jenže vzhledem k okolnostem to zatím nejde,“ komentuje dokončení díla primátor Olomouce Miroslav Žbánek. „Každopádně bych chtěl alespoň takto na dálku nejen do ZŠ Komenium, ale všem olomouckým pedagogům popřát k jejich svátku a poděkovat jim za to, že svou práci zvládají i v těchto mimořádných podmínkách.“

Další články