Zde může být vaše reklama.

Olomoučtí zastupitelé schválili rozpočet

Olomoučtí zastupitelé schválili rozpočet

foto: Archiv města Olomouce

19. 12. 2020 - 07:56

Nezastavit investice. Neškrtat bezhlavě. Neochromit fungování města. To byly hlavní cíle při přípravě rozpočtu města Olomouce pro rok 2021. Jeho návrh pak byl 14. prosince několik hodin projednáván v zastupitelstvu. Autoři ho považují v dané situaci za rozumný kompromis. Město se muselo vypořádat s vážnými výpadky v příjmech kvůli covidové krizi a připravit se na další výpadky, které vzniknou po přijetí „daňového balíčku“.

„Podařilo se nám po opravdu náročné práci sestavit rozpočet, který reflektuje reálné možnosti města i aktuální situaci, přitom má mírný provozní přebytek a počítá i s velkými investicemi,“ rekapituloval zásadní fakta primátor Mirek Žbánek. „Zohlednili jsme nižší příjmy a uzpůsobili tomu především provozní výdaje, v nichž jsme razantně škrtali.“ Výsledkem je návrh rozpočtu, ve kterém se objevují investice za více než půl miliardy korun a který neomezuje veřejné služby.

„Byla to nesmírně náročná zkouška operativnosti, abychom byli schopni mimořádnosti roku 2020 promítnout do rozpočtu a splnili povinnosti ukládané zákonem a rozpočtovými pravidly. Už v době první vlny nás mnoho lidí vyzývalo ke krácení rozpočtu o tři sta až čtyři sta milionů. Snažili jsme se ale jednat klidně, nechtěli jsme bezhlavě škrtat investice,“ popsal situaci při sestavování rozpočtu ekonomický náměstek Otakar Bačák. V průměru pak byly provozní výdaje sníženy zhruba o deset procent. „Některé kolonky ale doznaly dokonce navýšení, jako třeba údržba a opravy chodníků,“ doplnil náměstek.

Největší hrozba zmírněna

Městům a obcím hrozil pro příští rok další velký výpadek příjmů. Šlo o návrh „daňového balíčku“ z poslanecké sněmovny, který mohl kriticky omezit příjmy měst. „Jednorázově vyškrtnout z rozpočtu dvě stě milionů, což byl odhad konkrétní výše výpadku po daňovém balíčku pro Olomouc, by bylo prakticky neřešitelné,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek.

„Jako předseda Komory statutárních měst při Svazu měst a obcí jsem absolvoval řadu věcných a konstruktivních jednání s ministry, poslanci a senátory, při kterých jsme vyjednali zmírnění hrozících dopadů. Chtěli jsme, aby nešlo jen o jednorázovou kompenzaci, jako v minulém případě, ale o systémovou úpravu, tedy vyšší procentuální podíl obcí, měst a krajů na výnosu z daní,“ vysvětlil primátor. Tento záměr se podařilo dojednat.

Tramvajová trať, školy a křižovatky

Rozpočet je navržen jako vyrovnaný. Počítá s celkovými příjmy ve výši 2,55 miliardy korun, s provozními výdaji 2,2 miliardy korun, kapitálovými výdaji (investicemi) 573 milionů korun a s financováním ve výši 224 milionů korun.

„V plánu je řada investic do škol, křižovatek a přechodů, důležitá je stavba tramvajové trati, oprava zimního stadionu a odpadové centrum,“ popsal největší výdaje investiční náměstek Martin Major.

V absolutních číslech je největší plánovanou investicí stavba tramvajové trati od Trnkovy po Schweitzerovu ulici. Stavba začne v roce 2021 a skončí o rok později. Náklady budou přes 118 milionů korun a dotace ve výši 80 milionů korun.

Hned druhou největší akcí je stavba odpadového centra. Bez něj by městu brzy hrozily vážné potíže v oblasti odpadového hospodářství. „V roce 2021 jde o investici ve výši šestapadesáti milionů korun, pokračování stavby je plánováno i na další rok,“ dodal náměstek Major.

Propad připraví město o stovky milionů korun

O kolik vlastně město po letošním neobvyklém roce přichází? „Výpadek z daňových příjmů pro Olomouc by měl být zhruba dvě stě milionů korun. Navržená úprava rozpočtového určení daní pokryje asi osmdesát procent tohoto výpadku, takže by příjmy byly reálně nižší jen o čtyřicet milionů korun. To je suma, kterou jsme schopni zvládnout později rozpočtovými změnami, není nutné kvůli ní nutné měnit celý rozpočet,“ uvedl náměstek Bačák.

Opoziční zastupitelé s návrhem rozpočtu spokojeni nebyli, i když některé kapitoly, jako například investice do pokračování tramvajové trati, sklidily i z opozičních lavic pochvalu. Pro předložený návrh rozpočtu nakonec opozice nehlasovala, neprosadila ale ani vlastní pozměňovací návrhy.

Město si půjčí, ale ne k projedení

Městu letos pomůže s hospodařením úvěr. „Nepůjčujeme si ale na provozní výdaje. Není to úvěr, určený k projedení, jde výhradně o peníze na investice,“ zdůraznil primátor Žbánek.

Další prostředky chce koalice získat prodejem zbytného majetku. Jde o nemovitosti či pozemky, pro které město dlouhodobě nemá využití. „Neprodáváme ale proto, abychom to projedli, ale abychom opět investovali do městského majetku a vybudovali další,“ upozornil Otakar Bačák. V příštím roce by tak do vlastnictví města měla přibýt například další část tramvajové trati, odpadové centrum nebo zmodernizované školy.

Další články