Zde může být vaše reklama.

KOTUL NERAD MOKRÉ JÍDLO Opici, která používá ocas místo utěrky, se v olomoucké zoo daří

Opici, která používá ocas místo utěrky, se v olomoucké zoo daří

foto: Zoo Olomouc

13. 01. 2024 - 14:37

Čtyři mláďata kotula veverovitého se koncem roku narodila čtyřem samicím této malé opice v olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Malpovitá opička, která váží kolem kilogramu a jejíž tělo dosahuje cca 30 centimetrů, je specifická čtyřiceticentimetrovým ocasem, který používá jako utěrku, když si vysouší z potravy přebytečnou vodu.

 

„Všechna mláďata se drží na tělech svých matek, od kterých pijí mléko, což je jeden z hlavních předpokladů úspěšného startu do života,“ objasňuje ošetřovatelka Hana Dostálová. Olomoucká zoo je v chovu kotulů úspěšná, od roku 1993 se zde celkově narodilo 141 opičích mláďat.

Kotulové nemají rádi potravu bohatou na vodu. Často jsou viděni, jak se přebytečné vody zbavují pomocí ocasu, kterým ji vysouší podobně jako utěrkou. Kotulové se dorozumívají pestrou škálou zvuků, mezi které patří i ty evokující ptačí švitoření.

Tato malá opice z čeledi malpovitých obývá území Jižní Ameriky. Vyhovují jí oblasti s dostatkem přirozených úkrytů v pralese, bažinách, mangrovech či pampách. Většinovou část dne tráví na stromech, hledáním potravy v korunách stromů. Živí se nejrůznějšími plody, květy, hmyzem, nektarem i drobnými obratlovci. Kotulové tvoří až stočlenné tlupy, složené převážně ze samic a nedospělých mláďat obojího pohlaví s přísnou hierarchií. Samci se drží bokem a k samicím se přidávají jen v době říje. Typické jsou pro ně velké ušní boltce a bílá maska.

 

Další články