Zde může být vaše reklama.

Svatý Kopeček Oprava Baziliky na Kopečku je u konce

Oprava Baziliky na Kopečku je u konce

foto: Pixabay

21. 08. 2020 - 13:18

Po dvou letech je dokončena oprava bazilika Navštívení Panny Marie na olomouckém Svatém Kopečku. Až na výjimky, byla bazilika přístupná po celou dobu rekonstrukce. Od dnešního dne ji ale máte šanci vidět v celé kráse a bez lešení.

Během rekonstrukce nebylo možné vidět veškerou výzdobu baziliky. Po celou dobu zde bylo totiž lešení, které některé prvky zakrývalo. „Je to trochu unikátní, že současně probíhaly celé měsíce nebo vlastně roky restaurátorské a další práce, a přitom bazilika většinou byla otevřená k bohoslužbám i pro návštěvníky. A teď už to bude natrvalo,“ řekl České televizi farář Adrián Pavel Zemek. 

Kromě jiného opravou prošlo také věčné světlo, nebo reliéfní pozlacená dvířka kazatelny. Před třemi týdny byl na své místo vrácen i hlavní oltář. „Obnova zlacení, polychromií a povrchových úprav byla velice náročná a zdlouhavá, proto tam také lešení stálo nejdéle,“ řekl akademický sochař a restaurátor René Tikal. 

Renovace zahrnovala opravy celé budovy. A to vnitřní i vnější části. Obnovou prošla omítka, okna, fasáda, ale i elektroinstalace, osvětlení nebo vytápění a ozvučení. Součástí bylo také zabepeční objektu a protipožádní systém.

Celkové náklady na rekonstrukci byly 114 milionů korun.

Další články